Gostovanja

Naša gostovanja

Rijeka 2012

Grad Novi Sad je potpisivanjem pristupnice u Federaciju Evropskih karnevalskih gradova krajem 2011. godine zvanično postao karnevalski grad. Tim povodom osnovana je novosadska karnevalska trupa koja je 19. februara 2012. imala priliku da naš grad predstavi na 29. Riječkom karnevalu.

Momci i devojke okupljeni u trupi "Novosadski Samba karneval" predstavili su dolazeći Novosadski samba karneval koji će se organizovati od 17. do 19. avgusta 2012. godine u našem gradu.

Trupa "Novosadski samba karneval" nastala je 2012. godine kao rezultat zajedničkog interesovanja ljudi okupljenih oko festivala koji promoviše brazilsku kulturu "Dani Brazila" a koji će se u sklopu Novosadskog karnevala realizovati treću godinu za redom.

Samba karneval u Koburgu (Nemačka)2011

Polaznici škole samba udaraljki „Sambansa“ (deo novosadske karnevalske grupe) imali su prilike da naš grad predstave na jednom od najvećih samba festivala na svetu koji se 2011. godine održavao po 21. put.

Učešće na samba Festivalu u Koburgu omogućilo je razmenu iskustava sa mladima iz celog sveta koji se bave samba muzikom, usavršavanje muzičkog znanja učešćem na radionicama, izvođenjem programa na binama i učešćem u završnom defileu. Ovo je takođe bila prilika da se predstave kulturne manifestacije koje se bave muzikom i kulturom Brazila u Novom Sadu (Dani Brazila) ali pre svega Novi Sad predstavi kao prvi grad koji je iznedrio Samba udaračku trupu u ovom delu Evrope.

Od 1992. godine pa do danas drugog vikenda u julu Koburg se pretvara u prestonicu sambe koju dnevno poseti preko 100 000 ljudi. Učesnici ovog festivala su muzičke trupe, bubnjari, plesači, pevači i muzičari iz celog sveta koji nastupaju na 9 bina u samom centru grada. Do sada je Festival godišnje brojao preko 2000 učesnika. Pored nastupa na binama u okviru Festivala organizuju se brojne radionice samba udaraljki, plesa, kapuere, brazilske ulične sambe itd., a kako bi učesnici mogli da razmene iskustva i ideje, povežu se i predstave jedni drugima.

Ove godine festival sambe u Koburgu realizovaće se od 13-15. jula 2012.

Više informacija o festivalu mogu se pronaći putem veb sajta www.samba-festival.de

Foto arhiva

Video arhiva

Video arhiva gostovanja

Sambaco festival / Coburg 2011