Info

O organizatorima

Udruženje ARTKOR

Udruženje Artkor je organizacija koja okuplja profesionalce iz oblasti kulture i kulturnog menadžmenta, ekologije i zaštite životne sredine koji su iskusni u organizaciji većih manifestacija i projekata.

U skladu sa interesovanjima tima koje ovo udruženje okuplja, delatnost se bazira upravo na popularizaciji kulture na svim nivoima, kao i popularizacija svesti o značaju očuvanja životne sredine, traganje za novim oblicima kulturnog i umetničkog izražavanja, afirmacija i razvoj slobode umetničkog izraza i slobode medija, unapređenje zaštite životne sredine i edukacija građana, a posebno dece i mladih o značaju čuvanja i zaštite životne sredine.

Ukratko, udruženje Artkor posvećeno je istraživanju novih kulturnih odnosa, savremene umetničke prakse i aktuelnih društvenih tema kao što je ekologija.

Kultura Brazila, raznolika i bogata počela je poslednjih decenija da se intezivnije širi Evropom kroz različite umetničke izraze – samba baterije, elektronsku muziku, samba ples i kapueru. Tim Artkora prepoznao je ovaj kulturni trend i odlučio da ga prenese i približi Srbiji i Novom Sadu. U skladu sa tim, nekoliko godina za redom, Artkor je organizovao serijal letnjih dešavanja pod nazivom "Bossanoga" koja su imala za cilj promociju brazilske muzike, od tradicionalnog pagoda do modernog samba funk-a i elektronske muzike. Prthodne dve godine ovo udruženje bilo je nosilac manifestacije Dana Brazila prvog festivala koji slavi kulturu Brazila u Novom Sadu.

Capoeira Senzala Novi Sad

Klub Capoeira Senzala Novi Sad osnovali su Siniša Cvetković-Vento i Bojan Jung-Montanha u martu 2009. godine posle osmogodišnjeg iskustva u svetu kapuere. Klub radi pod nadzorom majstora Stina (mestre Steen-Kopenhagen, Danska) unutar grupe Centro Cultural Senzala de Capoeira (mestre Peixinho).

Cilj i svrha ovog kluba je širenje i popularizacija brazilske borilačke veštine i kulture, propagiranje sporta i edukacija dece, omladine i starih o važnosti telesnog vežbanja i zdravog načina života. U okviru svog rada klub organizuje stručne seminare i manifestacije sa eminentnim imenima iz sveta kapuere.

Više o klubu Capoeira Senzala možete pronaći na sajtu www.capoeirasenzala.rs

Škola sambe (Escola de samba) "Sambansa"

Škola sambe Sambansa nastala je u junu 2007. godine i danas broji 40 članova. Osnivač je Saša Ignjatović, perkusionista i lider grupe "Sambansa". Škola ima svoj ogranak u Subotici koji vodi Ervin Molnar. Cilj ove prve škole na Balkanu je da omogući i drugim ljudima da nauče da sviraju brazilske udaraljke, kvalitetno utroše svoje slobodno vreme i uživaju u bogatstvu brazilskih ritmova. Polaznici ove škole mogu da nauče različite tehnike sviranja brazilskih udaraljki i ritmove koji se izvode na ovim karakterističnim instrumentima.

SAMBANSA trenutno ima dva sastava: Bloco do Sambansa, sastavljen od najboljih studenata škole sambe, koji nastupa na bini sa gitarom, bas gitarom i tri vokala. Drugi sastav je Escola de samba "Sambansa" u kom sviraju svi studenti škole sambe.

Više informacija na: Sambansa facebook I Sambansa myspace I Sambansa soundcloud

Za medije

Ovde možete preuzeti potrebne informacije vezane za Dane Brazila novosadski samba karneval.

Fotografije DANI BRAZILA cmyk 300dpi