Vesti 2014

U nedelju - Novosadski samba karneval!

Karnevalska povorka završnica je svakog dosadašnjeg Festivala Dani Brazila, a ove godine održaće se u nedelju 17. avgusta sa početkom u 19.00 časova kada će se učesnici svih radionica okupiti ispred Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i krenuti rutom preko Dunavske i Zmaj Jovine ulice do Trga Slobode... 11.Avgust 2014.

Više informacija »

Perkusionisti iz Trsta - Banda Berimbau

Posetioci ovogodišnjeg festivala Dani Brazila imaće priliku da čuju perkusioniste iz Trsta pod nazivom Banda Berimbau koji će nastupiti u subotu 16. avgusta ... 6.Avgust 2014.

Više informacija »

Voditeljka ovogodišnjih radionica samba plesa - Samara Reis kraljica karnevala u Koburgu i Londonu

I ove godine, tačnije od 15. do 17. avgusta u okviru festival Dani Brazila – novosadski samba karneval održaće se radionice samba plesa i brazilian šejka. Voditeljka radionica samba plesa biće brazilka, kraljica samba udaraljki iz londonske škole sambe - Samara Reis. Poziv za učešće na radionicama otvoren je kako za iskusne plesače i plesačice tako i za one bez iskustva. Drugu radionicu brazilskog šejka vodiće plesač i akrobata Lucio Lopes koji je svojom mešavinom različitih stilova brazilskog plesa oduševio učesnike prošle godine... 9.Jul 2014.

Više informacija »

Festival Dani Brazila traži volontere i volonterke

Organizatori festivala Dani Brazila novosadski samba karneval pozivaju sve zainteresovane da pomognu u realizaciji ovog jedinstvenog festivala u regionu. Već petu godinu za redom volonteri i volonterke imaće prike da daju svoj doprinos u sprovođenju radionica samba plesa, brazilskih udaraljki i kapuere, muzičkih i kulturnih programa, velike karnevalske povorke, hostuju brojne strane učesnike kao i da... 22.Jul 2014.

Više informacija »

Intro: Brazil Film Fest

Ovaj kratak festival brazilskih filmskih ostvarenja biće uvod u ovogodišnji festival Brazilske kulture – Dane Brazila novosadski samba karneval. Odabrani filmovi predstavljaju umetnički odraz savremenog brazilskog društva kao i zanimljivih ličnosti koje su obeležile njegovu socijalnu istoriju. Tri filma prikazuju život u Riu de Žaneiru, gradom raznovrsnih kultura, uvijen u prelepe prirodne pejzaže... 11.Avgust 2014.

Više informacija »

ORGANIZOVAN SMEŠTAJ ZA VREME FESTIVALA DANI BRAZILA

Za učesnike Festivala “Dani Brazila - novosadski samba karneval” biće organizovan smeštaj u dva najbolja hostela u Novom Sadu za cenu od 12 evra po noćenju.
Oba hostela nalaze se u samom centru grada nedaleko od svih programskih prostora.
Smeštaj možete rezervisati na ovom linku. 15.Jul 2014.

Više informacija »

Radionice kapuere vode meštre Steen iz Danske i meštre Banana iz Brazila

Sa radošću najavljujemo da je otvoren poziv za prijave na besplatne radionice kapuere po jubilarni - peti put, u okviru festivala “Dani Brazila - novosadski samba karneval” a koji će se održati od 15. do 17. avgusta u Novom Sadu, Srbija. Radionice se organizuju pod okriljem sportsko rekreativnivnog kluba “Capoeira Senzala” iz Novog Sada ali su otvorene i za učesnike iz drugih grupa, kao i za one ... 9.Jul.2014.

Više informacija »

Brazil u Novom Sadu!
Gledajte mečeve svetskog prvenstva kao da ste u Riju!

Festival Dani Brazila - novosadski samba karneval omogućiće posetiocima EXIT-a da prate mečeva svetskog prvenstva u pravoj brazilskoj atmosferi! Uz zvuke brazilskih udaraljki, sambu i kapueru predstavljamo vam festival "Dani Brazila-novosadski samba karneval" i zajedno navijamo za svoje favorite u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu.

Reggae bina
Subota,12. jul 22.00h - Utakmica za treće mesto
Nedelja, 13. jul 21.00h - FINALE


Zabava koja se ovog leta posle svetskog prvenstva i EXIT-a nikako ne propušta.

9.Jul.2014.

Fortaleza Party

Muzički program na Tvrđavi pod nazivom "Fortaleza" (portugalski - Trvđava) obradovaće sve ljubitelje brazilskih ritmova ali i funk-a, breakbeat-a, drum n bass-a, dancehall-a...Nezaboravna zabava i ples do ranih jutarnjih sati očekuje vas 15. i 16. avgusta od 22h uz iskusne tonove sa svih strana sveta od Srbije, Velike Britanije, preko Jamajke do Brazila! ... 10.Avgust 2014.

Više o izvođačima »

Kontra meštre Lobisomem iz Ria jedan od voditelj radionica kapuere

Još jedan iskusni kapuerista pridružiće se timu voditelja radionica kapuere na ovogodišnjim Danima Brazila. Alex Calixto Arruda, u kapuera svetu priznat kao contra-mestre Lobisomem, visoko zvanje je stekao 2012.godine u Riu de Žaneiru ... 29.Jul 2014.

Više informacija »

Majstor Nilo da Portela iz škole sambe u Riu voditelj radionica brazilskih udaraljki!

Otvoren je poziv za učešće na radionicama brazilskih udaraljki u okviru festival Dani Brazila koje će biti organizovane u dve grupe – za napredne i početnike od 15. do 17. avgusta na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, Srbija. Cilj ovih radionica je, pored učenja novih tehnika, razmene iskustva i druženja jeste priprema za nastupe u karnevalskoj povorci kojom se, tradicionalno, poslednjeg dana festivala kruniše festival Dani Brazila. ... 9.Jul.2014.

Više informacija »

Predstavljen video Dani Brazila 2013

Fantastičnu atmosferu najboljeg samba festivala u regionu predstavljamo u našem novom filmu. Uživajte! 03.April.2014.

Video Dani Brazila 2013 »

Dani Brazila po peti put u Novom Sadu

Od 15 - 17. avgusta Novi Sad će peti put zaredom biti regionalni centar brazilske kuture.
I ove godine imaćemo radionice kapuere, samba plesa, samba udaraljki, zatim izložbe, projekcije filmova, koncerte, žurke i prepoznatljivu karnevalsku povorku koja će privući brojne turiste iz regiona, evrope i sveta.
Dodjite, uživajte i otkrijte zašto je Brazil jedna od najzanimljivijih destinacija na planeti.
Očekujemo vas! 03.April.2014.

NAZAD NA NAJNOVIJE VESTI »

ARHIVA VESTI 2018 »

ARHIVA VESTI 2017 »

ARHIVA VESTI 2016 »

ARHIVA VESTI 2015 »

ARHIVA VESTI 2014 »

ARHIVA VESTI 2013 »

ARHIVA VESTI 2012 »

Radionice kapuere vode meštre Steen iz Danske, meštre Banana
i Kontra Meštre Lobisomem iz Brazila

Sa radošću najavljujemo da je otvoren poziv za prijave na besplatne radionice kapuere po jubilarni - peti put, u okviru festivala “Dani Brazila - novosadski samba karneval” a koji će se održati od 15. do 17. avgusta u Novom Sadu, Srbija. Radionice se organizuju pod okriljem sportsko rekreativnivnog kluba “Capoeira Senzala” iz Novog Sada ali su otvorene i za učesnike iz drugih grupa, kao i za one koji ne treniraju kapueru, a želeli bi da se oprobaju u ovoj veštini. Ove besplatne radionice kapuere u kojima će učestvovati i gosti iz regiona i širom Evrope biće i ove godine održne na novosadskoj plaži “Štrand”.

Trodnevne radionice biće organizovane za odrasle i decu, a vodiće ih dva svetski cenjena majstora kapuere.

O radionicama kapuere

Treninge i karnevalsku povorku kojom se, tradicionalno, poslednjeg dana festivala kruniše ova manifestacija, vodiće meštre Steen. Pored njega treninge kapuere vodiće i mestre Banana, brazilac koji vodi ogranak grupe Senzala u Francuskoj. Radionice za decu vodiće treneri kapuera kluba “Capoeira Senzala” iz Novog Sada.

Treninzi će se odvijati od 10 do 12 časova pre podne i u večernjem terminu od 17 do 19 časova na prelepoj Dunavskoj plaži “Štrand”.

Učesnici će imati priliku da probaju sve aspekte kapuere: borilački, muzički i akrobatski, kao i različite stilove i druge igre povezane sa kapuerom i brazilskom kulturom (maculele-igra štapovima...).

Voditelji radionica


Meštre Steen

Kao jedini majstor kapuere u grupi Senzala koji nije brazilskog porekla, Steen Møller je osnivač i vođa škole kapuere u Kopenhagenu, Danska (osnovane 1991. godine).
On je specijalista za afro brazilsku muziku i pokrete. Preko 20 godina radio je kao profesionalni kapuerista, plesač i muzičar voditelj i učitelj u Danskoj i van Danske kao njegove matične zemlje. Mestre Steen takođe ima bogato iskustvo u organizaciji međunarodnih kapuera festivala.

Pod njegovim okriljem 2001. osnivaju se kapuera klubovi u Beogradu i Novom Sadu.

Meštre Banana

Claudio Marsio da Silva ili Meštre Banana primio je majstorski pojas prošle godine i jedan je od mlađih majstora u svetu kapuere. Počeo je da se bavi kapuerom 1992. godine od svoje 14 godine života pod vođstvom mestre Eliasa iz “Senzala” škole kapuere (Escola de Capoeira Grupo Senzala).
Od 1999. godine živi u Fransuskoj gde danas drži po 8 časova kapuere nedeljno u gradu St. Germain en Laye za skoro 180 učenika. Svoje škole otvorio je i u drugim gradovima oblasti Yvelines (Chatou, The Vésinet TRIEL on seines, Mantes la Jolie) i Hauts de Seines (Gennevilliers). Organizovao je nekoliko međunarodnih susreta i festivala.

Kontra Meštre Lobisomem

Alex Calixto Arruda, u kapuera svetu priznat kao contra-mestre Lobisomem, visoko zvanje je stekao 2012. godine u Riu de Žaneiru gde je i rođen. Već 12 godina podučava kapueru, i uspešno drži treninge kako za decu, tako i za odrasle. Trener je, pevač i perkusionista, ima 32 godine, a kapuerom se bavi od svoje 10 godine.
Poslednjih godinu ipo dana živi i radi u Podgorici, pod okriljem Associação Barra Pulmão - Mestre Pulmao, Rio de Janeiro i Centra Brazilske Kulture u Beogradu.Praktične informacije

Radionice kapuere su kao i svi programi na ovom festivalu besplatne a neophodna je prijava putem veb sajta www.danibrazila.org. Smeštaj za učesnike biće organizovan po povoljnim cenama u samom centru Novog Sada. Detaljnije informacije o smeštaju biće objavljene na pomenutom zvaničnom veb sajtu festivala.

Svi učesnici koji budu prijavljenu pre dolaska na Festival primiće Info paket sa detaljnim uputstvima oko dolaska na festival. Putne troškove snose učesnici sami.

Ukoliko su za neke učesnike potrebne vize organizatori će obezbediti pozivna pisma.

Više informacija i detalja biće objavljeno uskoro.

Kako se prijaviti?

Sve prijave na radionce kapuere vrše se preko ovog linka.
Nakon prijave organizatori će vas kontaktirati i dati dalja uputstva i informacije.

Majstor Nilo da Portela iz škole sambe u Riu voditelj radionica brazilskih udaraljki!

Otvoren je poziv za učešće na radionicama brazilskih udaraljki u okviru festival Dani Brazila koje će biti organizovane u dve grupe – za napredne i početnike od 15. do 17. avgusta na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, Srbija.

Cilj ovih radionica je, pored učenja novih tehnika, razmene iskustva i druženja jeste priprema za nastupe u karnevalskoj povorci kojom se, tradicionalno, poslednjeg dana festivala kruniše festival Dani Brazila.

O radionici brazilskih udaraljki

Ove godine radinicu za napredne vodiće Mestre Nilo, jedan od najboljih mestre-a Rio škole sambe i Augusto Rego takodje iz skole Portela, dok će radionicu za početnike voditi Atila Kovač iz Novosadske škole samba udaraljki Smabansa.

Radionica brazilskih udaraljki organizovane su kao trodnevni intenzivni kurs udaraljki koji polaznike vodi kroz različite ritmove i priprema za završne nastupe tokom i na kraju karnevalske povorke. Prvog dana učesnici će vežbati tehnike sviranja a poslednja dva dana uvežbavati kompozicije za nastupe (Samba de Enredo).

Voditelji radionica


Meštre Nilo Sergio Santana

Meštre Nilo Sergio Santana rođen je u Rio de Žaneriu i ima 34 godine.
U svet samba perkusija ušao je preko škole sambe Bloco Boemios de Iraja. U kući od Mestre-a Fuleiro-a, gde je često odlazio, video je kako Beto „Sem braco" svira sambu na kutiji šibica.

Preko Mestrea Faisca 1990. godine počeo je da svira u školi sambe Imperio Serrano da bi već sledeće 1991. godine de debitovao u samba školi Portela na instrumentu agogo. Prvi put je počeo da svira caixa-u, surdo de primeira i surdo de terciera kada je školu vodio Mestre Timbo.

Godine 2003. pozvan je od strane Mestre Carlinhos Catanha da učestvuje u sastavu predsedništva najstarije škole sambe G.R.E.S. Portela da bi 2006. godine postao dirigent baterie Portela i već prve godine dobio zvanje "revelacao".

Danas Mestre Nilo važi za jednog od najboljih Mestrea Rio sambe škole. Četiri puta izabran je za najboljeg dirigenta samba bateria. Njegov stil je inovativan i pun energije.

Atila Kovač

Atila Kovač je počeo da se bavi samba muzikom 2008. godine u Subotici, u okviru škole samba udaraljki “Sambansa”. Ubrzo se zaljubio u brazilske ritmove pa je od 2011. godine postao član međunarodne samba baterie “Bloco X”, koja broji više od 200 članova najboljih sambista iz više od 20 zemalja sveta. Jedan je od dirigenata - mestrea Bloco Coracao - regionalne samaba baterie, koja ujedinjuje samba škole iz istočne Evrope. Takođe je jedan od voditelja škole “Sambansa”.

Praktične informacije

Radionice brazilskih udaraljki su kao i svi programi na ovom festivalu besplatne a neophodna je prijava putem veb sajta www.danibrazila.org. Smeštaj za učesnike biće organizovan po povoljnim cenama u samom centru Novog Sada. Detaljnije informacije o smeštaju biće objavljene na pomenutom zvaničnom veb sajtu festivala.

Svi učesnici koji budu prijavljenu pre dolaska na Festival primiće Info paket sa detaljnim uputstvima oko dolaska na festival. Putne troškove snose učesnici sami.

Ukoliko su za neke učesnike potrebne vize organizatori će obezbediti pozivna pisma.

Više informacija i detalja biće objavljeno uskoro.

Kako se prijaviti?

Sve prijave na radionce samba udaraljki vrše se preko sledećih linkova:
Prijava samba udaraljke
Prijava samba udaraljke POČETNICI
Nakon prijave organizatori će vas kontaktirati i dati dalja uputstva i informacije.

Voditeljka ovogodišnjih radionica samba plesa - Samara Reis kraljica karnevala u Koburgu i Londonu

I ove godine, tačnije od 15. do 17. avgusta u okviru festival Dani Brazila – novosadski samba karneval održaće se radionice samba plesa i brazilian šejka. Voditeljka radionica samba plesa biće brazilka, kraljica samba udaraljki iz londonske škole sambe - Samara Reis. Poziv za učešće na radionicama otvoren je kako za iskusne plesače i plesačice tako i za one bez iskustva. Drugu radionicu brazilskog šejka vodiće plesač i akrobata Lucio Lopes koji je svojom mešavinom različitih stilova brazilskog plesa oduševio učesnike prošle godine.

Rezultati rada na radionicama biće prikazani poslednjeg dana u karnevalskoj povorci užim centrom grada Novog Sada.

O radionicama:

Radionice će se održavati u plesnoj školi „Allegro“/ Kisačka br. 3. Radionice samba plesa su besplatne i otvorene za sve ljubitelje plesa ne zavisno od iskustva i godina. Radionice će voditi brazilka Smara Reis iz londonske škole sambe koja će takođe predvoditi i samu karnevalsku povorku kroz grad u nedelju 17. avgusta. Pored ovih radionica učesnike očekuju radionice 'Brazilian Shake' koje će voditi harizmatični, plesač, akrobata i kapuerista Lucio Lopez. Dođite da se zabavljamo i pomeramo kukove uz melodije Brazila.

Voditelji/ke radionica:


Samara Reis

Poreklom iz Sao Paula, na početku plesne karijere bavila se Brazilskim plesovima u paru (Samba-Rock, Lambada, Forro, Gafieira, Pagos Paulista, Bolero), što je uticalo na razvoj njenog elegantnijeg pristupa sambi i njeno dobro držanje. Proslavila se kao ‘Passista’ ili jedna od najbržih samba igračica, a svoje plesno umeće je unapredila je nastupajući sa Vai-Vai samba školom iz Sao Paula. Ona je 2003. godine proglašena za ’Rainha da Bateria’ ili kraljicu perkusija u londonskoj školi sambe (London School of Samba), a 2008. godine je istu titulu dobila na međunarodnom samba festivalu u Koburgu.

Samara danas živi u Londonu gde radi kao profesorka samba plesa i koreografkinja. U toku karijere samba plesačice nastupala je sa Vil Smitom na “Ants&Dec Show”, zatim “NME Awards” 2009, “BRIT AWARDS” 2011, a sa trupom “Brasil Brasil Show” nastupala je na Fring Festivalu 2010. godine i 2012. godine. Takođe je nastupala na različitim televiziskim stanicama i radila reklame za firme kao što su: L'oreal, Samsung, Sony, Pringles i Vogue.

Samara predaje sambu širom Engleske i Evrope, a pored toga se bavi i Zumbom.


Lucio Lopes

Kapuerista, akrobata i plesač, poreklom iz Brazila. Kapuerom se bavi od svoje desete godine, a u svet plesa ulazi u sedamnaestoj godine. U Brazilu je predavao kapueru i brazilske plesove i radio kao pevač i plesač u grupi ’Predadores Kachorroes’. Dolazi u Evropu 2012. godine sa ciljem da proširi svoje znanje kapuere i plesa. Učestvovao je i vodio radionice kapuere i plesa u Mađarskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Austriji Rusiji.

Učestvovao je na festivalima kao što su: Kizomba Budapest Connection 2012 and 2013, Budapest KizzMe Festival 2012, Budapest Salsa Festival 2014, Salsa Split Nigths Silvester 2013, Dani Brazila Novi Sad 2013.

Plesni stilovi kojima vlada su: Funk Carioca, Samba, Axe. Od ovih plesova, Lucio pravi svoju fuziju i svoj stil voli da zove ’Brazilian Shake’.

Praktične informacije

Radionice samba plesa su kao i svi programi na ovom festivalu besplatne a neophodna je prijava putem veb sajta www.danibrazila.org. Smeštaj za učesnike biće organizovan po povoljnim cenama u samom centru Novog Sada. Detaljnije informacije o smeštaju biće objavljene na pomenutom zvaničnom veb sajtu festivala.

Svi učesnici koji budu prijavljenu pre dolaska na Festival primiće Info paket sa detaljnim uputstvima oko dolaska na festival. Putne troškove snose učesnici sami.

Ukoliko su za neke učesnike potrebne vize organizatori će obezbediti pozivna pisma.

Više informacija i detalja biće objavljeno uskoro.

Kako se prijaviti?

Sve prijave na radionce samba plesa vrše se preko ovog linka.
Nakon prijave organizatori će vas kontaktirati i dati dalja uputstva i informacije.

Brazil u Novom Sadu!
Gledajte mečeve svetskog prvenstva kao da ste u Riju!

Festival Dani Brazila - novosadski samba karneval omogućiće posetiocima EXIT-a da prate mečeva svetskog prvenstva u pravoj brazilskoj atmosferi! Uz zvuke brazilskih udaraljki, sambu i kapueru predstavljamo vam festival "Dani Brazila-novosadski samba karneval" i zajedno navijamo za svoje favorite u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu.

Reggae bina
Subota,12. jul 22.00h - Utakmica za treće mesto
Nedelja, 13. jul 21.00h - FINALEZabava koja se ovog leta posle svetskog prvenstva i EXIT-a nikako ne propušta.

ORGANIZOVAN SMEŠTAJ ZA VREME FESTIVALA DANI BRAZILA

Za učesnike Festivala “Dani Brazila - novosadski samba karneval” biće organizovan smeštaj u dva najbolja hostela u Novom Sadu za cenu od 12 evra po noćenju.
Oba hostela nalaze se u samom centru grada nedaleko od svih programskih prostora.
Smeštaj možete rezervisati na ovom linku.

Festival Dani Brazila traži volontere i volonterke

Organizatori festivala Dani Brazila novosadski samba karneval pozivaju sve zainteresovane da pomognu u realizaciji ovog jedinstvenog festivala u regionu. Već petu godinu za redom volonteri i volonterke imaće prike da daju svoj doprinos u sprovođenju radionica samba plesa, brazilskih udaraljki i kapuere, muzičkih i kulturnih programa, velike karnevalske povorke, hostuju brojne strane učesnike kao i da putem socijalnih mreža učestvuju u promovisanju Festivala u javnosti.

Prošle godine ovaj festival posetilo je preko 10 000 ljudi, a ove godine očekujemo još više gostiju posebno iz inostranstva - Italije, Velike Britanije, Rusije, Finske, Hrvatske, Mađarske, Danske itd. Ukoliko si zainteresovan/ana da pomogneš u organizaciji ovog Festivala, a da se pri tom družiš, upoznaješ nove ljude, učiš i stičeš vredna iskustva priključi se našem volonterskom timu.

Zainteresovani mogu da se prijave putem ovog linka najkasnije do 28. jula 2014. godine.
Nakon isteka prijave svi potencijalni volonteri biće pozvani na intervju nakon koga će dobiti dalje instrukcije oko angažmana na Festivalu.

Kontra meštre Lobisomem iz Ria jedan od voditelj radionica kapuere

Alex Calixto Arruda,u kapuera svetu priznat kao contra-mestre Lobisomem, visoko zvanje je stekao 2012. godine u Riu de Žaneiru gde je i rođen. Već 12 godina podučava kapueru, i uspešno drži treninge kako za decu, tako i za odrasle.
Trener je, pevač i perkusionista, ima 32 godine, a kapuerom se bavi od svoje 10 godine.
Poslednjih godinu ipo dana živi i radi u Podgorici, pod okriljem Associação Barra Pulmão - Mestre Pulmao, Rio de Janeiro i Centra Brazilske Kulture u Beogradu.

> VIŠE O RADIONICAMA KAPUERE <

Radionice kapuere vode meštre Steen iz Danske,
meštre Banana i kontra meštre Lobisomem iz Brazila

Sa radošću najavljujemo da je otvoren poziv za prijave na besplatne radionice kapuere po jubilarni - peti put, u okviru festivala “Dani Brazila - novosadski samba karneval” a koji će se održati od 15. do 17. avgusta u Novom Sadu, Srbija. Radionice se organizuju pod okriljem sportsko rekreativnivnog kluba “Capoeira Senzala” iz Novog Sada ali su otvorene i za učesnike iz drugih grupa, kao i za one koji ne treniraju kapueru, a želeli bi da se oprobaju u ovoj veštini. Ove besplatne radionice kapuere u kojima će učestvovati i gosti iz regiona i širom Evrope biće i ove godine održne na novosadskoj plaži “Štrand”.

Trodnevne radionice biće organizovane za odrasle i decu, a vodiće ih dva svetski cenjena majstora kapuere.

O radionicama kapuere

Treninge i karnevalsku povorku kojom se, tradicionalno, poslednjeg dana festivala kruniše ova manifestacija, vodiće mestre Steen. Pored njega treninge kapuere vodiće i mestre Banana, brazilac koji vodi ogranak grupe Senzala u Francuskoj. Radionice za decu vodiće treneri kapuera kluba “Capoeira Senzala” iz Novog Sada.

Treninzi će se odvijati od 10 do 12 časova pre podne i u večernjem terminu od 17 do 19 časova na prelepoj Dunavskoj plaži “Štrand”.

Učesnici će imati priliku da probaju sve aspekte kapuere: borilački, muzički i akrobatski, kao i različite stilove i druge igre povezane sa kapuerom i brazilskom kulturom (maculele-igra štapovima...).

Voditelji radionica


Meštre Steen

Kao jedini majstor kapuere u grupi Senzala koji nije brazilskog porekla, Steen Møller je osnivač i vođa škole kapuere u Kopenhagenu, Danska (osnovane 1991. godine).
On je specijalista za afro brazilsku muziku i pokrete. Preko 20 godina radio je kao profesionalni kapuerista, plesač i muzičar voditelj i učitelj u Danskoj i van Danske kao njegove matične zemlje. Mestre Steen takođe ima bogato iskustvo u organizaciji međunarodnih kapuera festivala.

Pod njegovim okriljem 2001. osnivaju se kapuera klubovi u Beogradu i Novom Sadu.

Meštre Banana

Claudio Marsio da Silva ili Meštre Banana primio je majstorski pojas prošle godine i jedan je od mlađih majstora u svetu kapuere. Počeo je da se bavi kapuerom 1992. godine od svoje 14 godine života pod vođstvom mestre Eliasa iz “Senzala” škole kapuere (Escola de Capoeira Grupo Senzala).
Od 1999. godine živi u Fransuskoj gde danas drži po 8 časova kapuere nedeljno u gradu St. Germain en Laye za skoro 180 učenika. Svoje škole otvorio je i u drugim gradovima oblasti Yvelines (Chatou, The Vésinet TRIEL on seines, Mantes la Jolie) i Hauts de Seines (Gennevilliers). Organizovao je nekoliko međunarodnih susreta i festivala.

Kontra Meštre Lobisomem

Alex Calixto Arruda, u kapuera svetu priznat kao contra-mestre Lobisomem, visoko zvanje je stekao 2012. godine u Riu de Žaneiru gde je i rođen. Već 12 godina podučava kapueru, i uspešno drži treninge kako za decu, tako i za odrasle. Trener je, pevač i perkusionista, ima 32 godine, a kapuerom se bavi od svoje 10 godine.
Poslednjih godinu ipo dana živi i radi u Podgorici, pod okriljem Associação Barra Pulmão - Mestre Pulmao, Rio de Janeiro i Centra Brazilske Kulture u Beogradu.Praktične informacije

Radionice kapuere su kao i svi programi na ovom festivalu besplatne a neophodna je prijava putem veb sajta www.danibrazila.org. Smeštaj za učesnike biće organizovan po povoljnim cenama u samom centru Novog Sada. Detaljnije informacije o smeštaju biće objavljene na pomenutom zvaničnom veb sajtu festivala.

Svi učesnici koji budu prijavljenu pre dolaska na Festival primiće Info paket sa detaljnim uputstvima oko dolaska na festival. Putne troškove snose učesnici sami.

Ukoliko su za neke učesnike potrebne vize organizatori će obezbediti pozivna pisma.

Više informacija i detalja biće objavljeno uskoro.

Kako se prijaviti?

Sve prijave na radionce kapuere vrše se preko ovog linka.
Nakon prijave organizatori će vas kontaktirati i dati dalja uputstva i informacije.

Perkusionisti iz Trsta - Banda Berimbau

Posetioci ovogodišnjeg festivala Dani Brazila imaće priliku da čuju perkusioniste iz Trsta pod nazivom Banda Berimbau koji će nastupiti u subotu 16. avgusta kao deo muzičkog programa Festa Brasileira u letnjem bioskopu Kulturnog centra Novog Sada.

Banda Berimbau je grupa brazilskih perkusionista koju čine muzičari iz različitih regiona Italije i drugih zemalja. Grupa je formirana 1999. godine u Trstu, a danas predstavlja jednu od najuticajnijih grupa za ovu vrstu muzike u Italiji.

Sa preko stotinu nastupa uživo na festivalima širom Evrope, Južne Amerike i Srednjeg Istoka ova banda nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Fortaleza Party

Muzički program na Tvrđavi pod nazivom "Fortaleza" (portugalski - Trvđava) obradovaće sve ljubitelje brazilskih ritmova ali i funk-a, breakbeat-a, drum n bass-a, dancehall-a...Nezaboravna zabava i ples do ranih jutarnjih sati očekuje vas 15. i 16. avgusta od 22h uz iskusne tonove sa svih strana sveta od Srbije, Velike Britanije, preko Jamajke do Brazila!!
Ovaj Late Night spektakl je u nesvakidasnjem ambijentu siguran recept za dobar provod svih ljudi koji vole klubske žurke pod otvorenim nebom.

PUSHTA G

Vladimir Simić iz Novog Sada, aktivno u muzici od 2000. godine kao član hip-hop dvojca Besna Braća, dok zadnjih 5 godina se aktivno bavi isključivo DJ-ingom.
Sebe često svrstava među freestyle DJ-eve, a u plesnoj selekciji se najviše oslanja na muzičke pravce kao što su : funk, hip-hop, soul, disco, reggae, funky breaks, nu disco. Takođe je i jedan od članova u udruženja funky breaks DJ-eva, pod nazivom Adriatic Funk League.
Ove godine još nastupa na prestižnim muzičkim festivalima Exit i Sea Dance, kao i na svim Open Air Live radio stream žurkama u organizaciji Watch More TV Radia.

DOVLAMAN

Dovlaman a.k.a. Vladimir Vučković je DJ koji u svim uslovima i trendovima svojim izborom doprinosi novosadskoj klubskoj i medijskoj sceni vec duze od decenije.
Nastupao je kao rezident po novosadskim klubovima, mnogim klubskim desavanjima i festivalima u regionu. Dovlamanov set obuhvata komercijalne i underground muzicke pravce funky breaks, hip-hop, electro, disco, house, bass, breakbeat... plesno i dopadljivo, puno iznenađenja i neočekivanih obrta.

SIDE 1

Drum n bass DJ, promoter i producent iz Beograda. Jedna četvrtina All That Bass ekipe.
DJ-ingom se bavi duže od deset godina, a pored brojnih nastupa u regionu i u Srbiji, uključujući Exit i Outlook festivale, delio je dekove sa mnogim poznatim imenima svetske dramenbejs scene (DJ Marky, LTJ Bukem, Fabio, Bryan Gee, Adam F, Bungle, EZ Rollers, Danny Byrd, A.I., Drumagick, 4Hero, DJ Vadim...).
Od 2007. godine zajedno sa Rahmanijem, Neconeom i Rašidom pokreće najuspešniji dramenbejs serijal partija u Beogradu u sklopu kog se beogradskoj publici predstavljaju najaktuelnija imena svetske drum n bass scene.

JELOW & SORRISO

Jelow i Sorriso su novosadski dvojac koji se poslednjih 5 godina sve češće nalazi zajedno za mix pultom, što se pokazalo kao odličan recept za dobru žurku.
Njih dvojica se vraćaju i ove godine na Dane Brazila. Poznati su po svojim drum n bass, liquid funk i jungle setovima. Dve godine uredjuju Drumology Radio Show, emisiju posvećenu drum'n'bass kulturi, koja se emituje na Radio Nuli. Energija koja proizilazi iz dugogodišnje saradnje, različitih interesovanja i na neki način suprotnosti ova dva umetnika može biti primećena samo na njihovim nastupima.

THE MANGALA SOUND

Vladimir Popović a.k.a. Governmant 4000 jedan od vodećih snaga globalnog bass pokreta u Istočnoj Evropi. Često koristi brazilski Baile Funk u kombinaciji sa balkanskim ritmovima kako bi vas pokrenuo. Napredno mišljenje i inventivnost ovog novog pod-žanra pažljivo su protkani tradicionalnom kulturom. Više od svega ovaj novi muzički pejzaž je pun boja, zabave i konstantno evoluira.
Pod vodjstvom ovog iskusnog DJ-a nastaje sastav The Mangala Sound koji u svojim redovima broji još nekoliko vojnika koji upotpunjuju audio sliku na nastupima kod nas i u inostranstvu.

MAC FLOSS / WENTI WADADA / CHAY NELLI

Geografski i generacijski razmak između ova tri umetnika nije uticao na njihovu scensku složnost.
Iskusni jamajčanin Wenti Wadada koji je u svojoj karijeri sarađivao sa najznačajnijim reggae izvođačima iz celog sveta, svojim tekstovima i pojavom vrlo brzo ostvaruje komunikaciju sa publikom.
Mac Floss kao DJ sa gomilom nastupa iza sebe takođe izdaje i svoju autorsku muziku sa kojom zauzima značajno mesto na britanskoj dancehall sceni.
Mlada britanka afričkog porekla Chay Nelli osim izuzetnim poetskim i glasovnim mogućnostima ovoj grupi izvođača doprinosi i pokretima koji prate nastup od početka do kraja.

Intro: Brazil Film Fest

Ovaj kratak festival brazilskih filmskih ostvarenja biće uvod u ovogodišnji festival Brazilske kulture – Dane Brazila novosadski samba karneval. Odabrani filmovi predstavljaju umetnički odraz savremenog brazilskog društva kao i zanimljivih ličnosti koje su obeležile njegovu socijalnu istoriju. Tri filma prikazuju život u Riu de Žaneiru, gradom raznovrsnih kultura, uvijen u prelepe prirodne pejzaže.

Održavanje Brazil Film Festa pomogla je Ambasada Savezne republike Brazila u Beogradu.

Za učesnike festivala, koji se mogu registrovati slanjem imena i prezimena na imejl office@danibrazila.org ili putem facebook stranice Festivala, projekcije filmova će biti besplatne, dok će cena redovne karte na biletarnici bioskopa biti 150,00 dinara.

12. avgust / 19.00h
Moje ime nije Džoni (Meu Nome Não É Johnny), 2008.
(Režija: Mauro Lima. 124 min. Drama.)

Ovo je istinita priča o Žoaou Giljermeu Estreli (Džoniju), mladiću iz srednje klase koji je ranih devedesetih godina prošlog veka postao vodeći diler kokaina u Riu de Žaneiru. Žoao Giljerme Estrela bio je tipičan mladić srednje klase, koji je svoju mladost proživeo punim plućima. Pošto je bio pametan i dopadljiv, roditelji su ga obožavali a i među prijateljima je bio vrlo popularan. Avanturista boemskog duha, prepustio se svim mogućim ludostima koje su mu bile dozvoljene. Ali i onima koje to nisu bile. Početkom devedesetih godina postao je kralj među dilerima drogom u otmenom delu Rio de Žaneira. Nakon policijske istrage, uhapšen je, a ime mu je dospelo na naslovne strane novina. Umesto da i dalje posećuje žurke, našao se na optuženičkoj klupi. Njegova priča otkriva snove i drame uobičajene za svakog mladog čoveka.

13. avgust / 19.00h
Miris slivnika (O Cheiro do Ralo), 2006.
(Režija: Heitor Dhalia. 112 min. Komedija)

Lorenso je vlasnik jednog komisiona za otkup polovnih stvari. Umesto da se profesionalno odnosi prema svojim klijentima, on će sa njima razviti jedan krajnje izopačen odnos, pokušavajući da do kraja iskoristi njihovu tešku finansijsku situaciju. Za njega svet nije ništa drugo do mesto gde je sve na prodaju, kako stvari, tako i ljudi i to po povoljnim cenama. Sve će mu to, međutim, doći glave. Njegov unutrašnji svet će se srušiti. Za svo to vreme, uznemiravaće ga neprijatan miris slivnika iz njegove radnje, kao da su se ljudi kojima je upravljao, poput šahovskih figurica, na kraju pobunili protiv njega.

14.avgust / 19.00h
Madam Satan (Madame Satã)
(Režija: Karim Ainouz. 105min. Drama), 2002.

Priča inspirisana životom jedne od upečatljivih figura brazilske popularne kulture - drag kraljicom madam Satan. Boemska četvrt Lapa u Rio de Žaneiru 30-ih godina; svakodnevica i intima Žoaa Fransiska dos Santosa – mangupa, umetnika, robijaša, oca usvojene dece, crnca, siromaha, homoseksualca, kao i kruga njegovih prijatelja, pre nego što je postao Madam Satan, legenda boemskog života Rio de Žaneira.

U nedelju - Novosadski samba karneval!

Karnevalska povorka završnica je svakog dosadašnjeg Festivala Dani Brazila, a ove godine održaće se u nedelju 17. avgusta sa početkom u 19.00 časova kada će se učesnici svih radionica okupiti ispred Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i krenuti rutom preko Dunavske i Zmaj Jovine ulice do Trga Slobode.

Učesnici ove međunarodne karnevalske povorke biće samba perkusionisti, samba plesačice i akrobate, mali i veliki kapueristi koji će zasigurno privući pažnju svakog posetioca ili slučajnog prolaznika.

Završnica povorke na Trgu slobode uključiće završni muzički program i predstavljanje učesnika kada će i svi posetioci moći zajedno da, u duhu Brazila, proslave završetak i ovogodišnjeg Festivala Dani Brazila - novosadskog samba karnevala.

Dodjite da se zabavimo na brazilski način - letnji karneval koji se nikako ne propušta!