Karneval

Karneval u Novom Sadu

Novi Sad je desetu godinu u nizu domaćin manifestacije Dani Brazila – novosadski samba karneval od 23. do 25. avgusta! Sada već tradicionalni internacionalni događaj ponovo će okupiti istinske ljubitelje brazilske kulture, umetnosti i sporta, a svim posetiocima pružiti priliku da tokom tri dana osete duh ove jedinstvene zemlje Južne Amerike.

Vrhunski stručnjaci iz Evrope i Brazila iz oblasti samba perkusija, kapuere i samba plesa, održavaće radionice tokom sva tri dana festivala na atraktivnim novosadskim lokacijama Petrovaradinske tvrđave, gradske plaže Štrand i plesnog studija Allegro.

Radionice su namenjene kako za one iskusne tako i za one koji žele prvi put da se oprobaju u kapuera borilačkoj veštini, iskuse sviranje brazilskih udaraljki ili zaplešu sambu.

Sve posetioce festivala očekuju i otvorene žurke, performans u centru grada, a završnica festivala je jedinstvena karnevalnska povorka svih učesnika radionica koji će poslednjeg dana festivala, u ritmu sambe, prodefilovati kroz centar grada i pokazati svoje umeće.

Satnicu i lokacije svih događanja možete naći u zvaničnom Programu festivala, a detaljnije o radionicama, prijavama, kotizacijama i predavačima, kao i besplatnim radionicama za početnike, informišite se u Vestima na sajtu, kao i na našoj FB stranici.

Spaja nas radost, igra, dobra energija… Inpirišite se, prepustite energicnim brazilskim ritmovima i doživite jedno nezaboravno letnje iskustvo!Zanimljivosti

Karneval u Brazilu

U periodu od sedam dana Brazil, zemlja sa više od 190 miliona stanovnika upada u karnevalski trans kada se na sambodromima i po ulicama najvećih gradova Brazila a ima ih 14 milionskih, uz zvuke sambe, axe i micarete okupljaju mnogobrojne škole sambe i stotine hiljada posmatrača, turista i policajaca. Potrošnja piva u tom periodu iznosi 80% cele godišnje potrošnje, lokalne vlasti velikodušno dele kondome i sprovode kampanje o AIDS-u a stariji svet poslovično negoduje kako ni karneval nije više ono što je bio.

Iako posredno vodi poreklo od evropskih karnevalskih svečanosti sa dubokom religijskom pozadinom, možda više nalik rimskim saturnalijama, brazilski karneval je sasvim autentična pojava nastala mešavinom različitih muzičkih stilova te verskih tradicija potomaka afričkih robova i evropskih kolonizatora. Postoje različiti karnevalski stilovi u različitim delovima Brazila kao što su Bahia, Pernambuco, Minas Gerias, Sao Paolo ali se najpoznatiji karneval održava u Rio de Ženeiru.

Karneval u Riju počinje uvek nedeljom. Njegov centralni događaj čini parada škola sambe na sambodromu u kojoj se ocenjuje kvalitet kostima, muzičkih aranžmana i opšteg utiska ali postoji još i stotinu samba grupa koje se nazivaju blocos i koje izvode svoje programe u kvartovima iz kojih dolaze tako da se ceo grad pretvara u karneval.

Fejžuade i kaipirinja

Iako gore navedeni pojmovi zvuče daleko i egzotično oni predstavljaju prosečnom stanovniku Srbije nešto blisko i svakodnevno. Naime radi se o pasulju (fejžuade) i rakiji (kaipirinja). Neretko se serviraju zajedno i u Brazilu se smatraju za nacionalno jelo i piće. Fejžuadu su u Brazil doneli Portugalci iako je pasulj američka biljka ali je u Brazilu nastala posebna kombinacija sastojaka tako da se Fejžuade deli na brazilsku i portugalsku.

Brazilska Fejžuade se sprema od crnog pasulja koji se poput paprikaša kuva na laganoj vatri u glinenim posudama zajedno sa seckanom svinjetinom, govedinom, dimljenim rebarcima... Uz Fejžuade kao glavno jelo se služe još i salate od kupusa i brokolija, neizbežni pirinač, farofa, narandže i pohovane banane. Fejžuade je nacionalno jelo Brazila što će reći da ga rado jedu svi Brazilci te da je svima i dostupno.

Da bi se organizam pripremio za konzumiranje fejžuade potrebno je pre obroka srknuti koju kap kaipirinje.Kaipirinja se pravi od Kašase, fermentisanog likera šećerne trske, šećera i limete tako da se pre može reći da je reč o brazilski raskošnom rakijskom koktelu nego o prostoj rakiji iako poreklo njenog imena sugeriše suprotno. U slobodnom prevodu Kaipirinja u stvari znači geačko piće. Osnovni recept Kaipirinje sadrži 5,0 cl kašase, pola limete iseckane u četiri kriške, dve kašičice šećera i led. Ovo piće je doseglo veliku popularnost i van granica Brazila u različitim varijantama gde se umesto kašase koriste vodka, kampari, beirao, sake...

Zanimljivosti

Samba

Postoji nekoliko teorija o poreklu reči Samba. Po jednoj ovaj izraz vodi poreklo iz afričkog dijalekta Kikongo i znači udarac pupkom, po drugoj u pitanju je složenica iz dijalekta Kimbundu, Sem-ba, što znači daj-primaj. Ono što je sigurno je da je termin prvi put zabeležen 1838 u magazinu Carapuceiro gde ga je u negativnom kontekstu upotrebio sveštenik Miguel Lopez Gama.

U savremenom smislu Samba označava originalnu brazilsku igru i muzički žanr koji je nastao, kao i većina stvari u Brazilu, mešavinom afričkih tradicija sa evropskim u južnoameričkim urbanim sredinama poput Rio de Janeira evoluirajući od ritualnog plesa crnih robova do sredstva za kulturnu emancipaciju Afrobrazilaca i simbola brazilske kulture te globalnog fenomena što je već mnogo više od udarca pupkom.

Muzički stilovi poput Batuque, Polke, Maxixe, Lundua i Xote fuzionisani kroz dvočetvrtinski ritam uz pomoć instrumenata kao što su chocalcho, reco-reco, cavaquihno, surdo, tamborin, ago go i mnogi drugi stvorili su egzotičnu muzičku formu koja je kroz vreme upijala u sebe novodolazeće stilove od džeza, fanka, diska i roka sve do repa i pagode pokazujući da su Tetke iz Baije u čijim je kućama na samba rode okupljanjima početkom dvadesetog veka sve i počelo, iznedrile najvitalniji muzički pravac znajući da je u suštini svega ipak davanje i primanje.Kao esencija brazilskog karnevala, kroz nastupe mnogobrojnih škola Sambe po svetu, Samba je svojom popularnošću dovela do formiranja Sambistas udruženja od Japana do Limana pa i šire prerastajući u pokret koji dokazuje da ljudi svih rasa i klasa mogu zajedno da sviraju, pevaju i igraju u duhu Brazila kao simbolu nade u bolji svet o čemu su čak i Tarabići svojevremeno proricali! (vidi Kremansko Proročanstvo).

Linkovi

Turistički vodič kroz Brazil

Vodič kroz Rio de Žanerio

Svetsko prvenstvo u fudbalu - Brazil 2014

Olimpijada - Rio de Žanerio 2016

Da li ste znali?

Brazil je najveći proizvođač narandži na svetu.

Brazil se graniči sa svim državama u Južnoj Americi sem sa Ekvadorom i Čileom.

U prirodne resurse Brazila se ubrajaju boksit, zlato, rude gvožđa, mangan, nikl, fosfat, platina, kalaj, uranijum, nafta, hidroenergija i drvo.

Brazil je jedina zemlja u Južnoj Americi koja je nasledila jezik i kulturu iz Portugala.

Narandže bez semenki se nisu uzgajale u SAD do 1871. Prve narandže tog tipa su došle iz Brazila.

Najširi put na svetu je “Monumental Axis” u Brazilu. Urbana legenda kaže da između 100 I 160 automobila mogu stati jedan pored drugog

Brazil pokriva gotovo polovinu Južne Amerike i najveća je nacija na kontinentu.

Najmanja žaba je Zlatna žaba iz Brazila. Može da naraste samo do 9,8 milimetara

Brazilski orah je bogat selenom kojji je jak antioksidant.

Stanovnici Ria u Brazilu se popularno zovu “Karioke”.

Od svih zemalja, Brazil ima najviše biljnih vrsta na svetu. Preko 56.000.

Glavna roba koja se izvozi iz Brazila je kafa, soja, pšenica, pirinač, šećerna trska, kakao, limun i junetina.