Vesti 2013

Mestre Banana je usled nepredviđenih okolnosti otkazao dolazak...

Usled nepredviđenih okolnosti najavljeni instruktor kapiuere Mestre Banana nije u mogućnosti da učestvuje u realizaciji radionica kapuere u okviru Dana Brazila ove godine. Radionice kapuere vodiće najavljena dva instruktora mestre Steen i mestre Pulmao... 14.Avgust.2013.

Više informacija »

Voditelji kapuera radionica privlače goste iz cele Evrope

U okviru festivala “Dani Brazila - novosadski samba karneval” sportsko rekreativni klub “Capoeira Senzala” iz Novog Sada okupiće po četvrti put goste iz regiona i širom Evrope na besplatnim radionicama kapuere, koje će se održavati na novosadskoj plaži “Štrand”.... 12.avgust.2013.

Više informacija »

Prijave za smeštaj

Dragi učesnici, obaveštavamo vas da smo za ovogodišnji festival za vas organizovali smeštaj u studentskim domovima A klase. Sve sobe su dvokrevetne sa kupatilom, kuhinjom i besplatnim internetom. Dom se nalazi u ulici Bulevar Despota Stefana 7a, u neposrednoj blizini gradske plaže Štrand. 24.Jul.2013.

Više informacija »

Subota uveče - slavimo ukidanje viza za Brazil!

Subota, 17. avgust veliki je dan za slavlje u Srbiji i Brazilu! Ako ste želeli da zaplivate na plaži Kopakabana ili oprobate se u karnevalskoj sambi, popijete čuvenu kajpirinju ili zaigrate fudbal sa brazilcima, konačno ćete imati priliku da to i učinite – bez vize!... 14.Avgust.2013.

Više informacija »

ZATVORENE SU PRIJAVE ZA RADIONICE KARNEVALSKE SAMBE I BRAZILIAN SHAKE-a

Obavešavamo vas da su sva mesta za učešće u radionicama Brazilian Shake-a i Karnevalske Sambe popunjena. Radionice će biti organizovane u sali plesne škole Allegro... 10.avgust.2013.

Više informacija »

BESPLATNE radionice KAPUERE

U okviru manifestacije “Dani Brazila-novosadski samba karneval” koja će se održati u Novom Sadu od 16.08.-18.08.2013., po cetvrti put organizovaće se BESPLATNE radionice KAPUERE u cilju promocije ove brazilske borilačke veštine i brazilske kulture uopšte... 05.Jun.2013.

Više informacija »

Besplatne radionice samba udaraljki

Ovim putem pozivamo zainteresovane da se prijave na radionice samba udaraljki koje će biti organizovane za grupe iskusnih sambista i početnike... 30.Jul.2013.

Više informacija »

Akvarel urbane brazilske scene

U saradnji sa Zavodom za kulturu Vojvodine, organizatori Festivala Dani Brazila realizovali su još jedan veliki događaj kojim su novosadskoj publici predstavili svetski poznate izvođače... 4.Decembar.2012.

Više informacija »

Na poziv ambasade Brazila u Srbiji, "Sambansa" na 35. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu.

Predstavljanje Brazila kao svetske turističke destinacije upotpunili su zapaljivi ritmovi samba udaraljki i za vrlo kratko vreme štand ambasade Brazila postao je najposećeniji na sajmu... 30.Mart.2013.

Više informacija »

Klub CAPOEIRA SENZALA iz Novog Sada, jedan od suorganizatora festivala Dani Brazila, proslavio je 4. marta tri godine od osnivanja.

Cilj i svrha ovog kluba je širenje i popularizacija kapuere,i brazilske kulture uopšte. Propagacija sporta i edukacija, dece omladine i starih, o važnosti telesnog vežbanja i zdravog načina života... 28.Mart.2013.

Više informacija »
NAZAD NA NAJNOVIJE VESTI »

ARHIVA VESTI 2018 »

ARHIVA VESTI 2017 »

ARHIVA VESTI 2016 »

ARHIVA VESTI 2015 »

ARHIVA VESTI 2014 »

ARHIVA VESTI 2013 »

ARHIVA VESTI 2012 »

Na poziv ambasade Brazila u Srbiji, novosadska škola sambe "Sambansa" učestvovala je na 35. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu.

Predstavljanje Brazila kao svetske turističke destinacije upotpunili su zapaljivi ritmovi samba udaraljki i za vrlo kratko vreme štand ambasade Brazila postao je najposećeniji na sajmu.

Ovo je ujedno bila i prilika da se ovogodisnji, četvrti po redu, festival “Dani Brazila - novosadski samba karneval “ predstavi Njegovoj ekselenciji, ambasadoru Brazila u Srbiji, Alešandreu Ador Netou. Ambasador je izrazio zadovoljstvo što karneval beleži sve veću posetu iz godine u godinu i što kroz zajedničku saradnju na najbolji način predstavljamo Brazilsku kulturu.

Festival "Dani Brazila - novosadski samba karneval" održaće se i ove godine krajem avgusta, a učešće su već najavile brojne trupe iz celog sveta.

Klub CAPOEIRA SENZALA iz Novog Sada, jedan od suorganizatora festivala Dani Brazila, proslavio je 4. marta tri godine od osnivanja.

Cilj i svrha ovog kluba je širenje i popularizacija kapuere,i brazilske kulture uopšte. Propagacija sporta i edukacija, dece omladine i starih, o važnosti telesnog vežbanja i zdravog načina života. U okviru svog rada klub organizuje stručne seminare i manifestacije sa eminentnim imenima iz sveta kapuere.

U julu ove godine u Rio De Žaneiru se obeležava 50 godina od osnivanja GRUPO SENZALA DE CAPOEIRA, jedne od najvećih kapuera grupacija na svetu, pod čijim okriljem radi i novosadski klub. Tim povodom predstavnici kluba iz Novog Sada posetiće Brazil i učestvovati u brojnim seminarima i radionicama koje se organizuju u okviru proslave godišnjice. Biće to posebna prilika da velikom broju majstora, kontra majstora i ostalih kapuerista iz svih krajeva sveta, predstave naš festival , i sve ih pozovu da posete Novi Sad u avgustu mesecu, na četvrtom izdanju festivala “Dani Brazila-novosadski samba karneval”.

Akvarel urbane brazilske scene

U saradnji sa Zavodom za kulturu Vojvodine, organizatori Festivala Dani Brazila realizovali su još jedan veliki događaj kojim su novosadskoj publici predstavili svetski poznate izvođače sa savremene brazilske muzičke scene.

Jednodnevni festival Aquarela do Brazil održao se 1. decembra u Klubu Quarter, a pored domaćih DJ-eva nastupile su i dve zvezde brazilskog sazvučja: Maga Bo, predstavnik Tropical Bass pokreta koji u osnovi koristi afro-brazilske ritmove flertujući sa raga, hip-hop, dub-step, dub zvucima i ostalim muzičkim koloritima svetske muzike i Tom B, već dvadeset godina sakuplja i vrti ploče brazilskog fanka, afro-latin ritmova, hip hopa i brazilskog i jamajčanskog jungle-a na žurkama širom Pariza.

Brazilski akvarel upotpunili su i nastupi polaznika škole samba udaraljki Escola do samba- Sambansa i kapuerista iz škole Capoeira Senzala Novi Sad kao i dva lokalna brazilska muzikofila - Dj Dub Duba i Sorisso.

BESPLATNE radionice KAPUERE

U okviru manifestacije “Dani Brazila-novosadski samba karneval” koja će se održati u Novom Sadu od 16.08.-18.08.2013., po cetvrti put organizovaće se BESPLATNE radionice KAPUERE u cilju promocije ove brazilske borilačke veštine i brazilske kulture uopšte.

Radionicama, pored kapuerista, mogu da se priključe svi građani (deca od 4 godine i stariji) koji bi želeli da probaju nešto novo, upoznaju nove ljude i druže se! Svi su dobrodošli, bez obzira iz koje su kapuera grupe i treniraju li kapueru ili ne.

Na ovim radionicama će se, pored klasičnih tehnika i borbi, raditi i drugi aspekti kapuere: muzika, akrobatika, samba, makulele i usmeno predavanje. Učesnici radionice imaju mogućnost da učestvuju (ako žele) u karnevalskoj povorci koja će se i ovog puta održati poslednjeg dana festivala 18.08.2013. i prikažu svoje novosavladane veštine i tako ulepšaju našu već ”tradicionalnu” karnevalsku povorku! :D

Kapuera radionice organizuju se pod okriljem Grupo Senzala (Centro Cultural Senzala De Capoeira), jedne od najvećih kapuera grupa u svetu, a sprovode se u organizaciji kluba „Capoeira Senzala“ iz Novog Sada.

Za sada, svoje prisustvo na radionicama je potvrdio Meštre Stin (Mestre Steen). Imena ostalih predavača kao i prijava za radionica će biti uskoro objavljeno. Sve informacije oko smestaja, detalji u vezi sa rasporedom, satnicom i naravno listom gostiju, bice objavljene uskoro!! Dobro nam dosli!!! :D

Prijave za smeštaj

Dragi učesnici,
Obaveštavamo vas da smo za ovogodišnji festival za vas organizovali smeštaj u studentskim domovima A klase. Sve sobe su dvokrevetne sa kupatilom, kuhinjom i besplatnim internetom. Dom se nalazi u ulici Bulevar Despota Stefana 7a, u neposrednoj blizini gradske plaže Štrand. google maps

Cena smeštaja je 15e po osobi za jednu noć.Ovde se možete prijaviti za smeštaj

Ukoliko želite da sami sebi organizujete smeštaj, vrlo rado ćemo vam pružiti pomoć u pronalaženju istog.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja vezanih za smestaj za vreme festivala posaljite mejl na: vladan.filipovic@danibrazila.org

ZATVORENE SU PRIJAVE ZA RADIONICE KARNEVALSKE SAMBE I BRAZILIAN SHAKE-a

Obavešavamo vas da su sva mesta za učešće u radionicama Brazilian Shake-a i Karnevalske Sambe popunjena.

Radionice će biti organizovane u sali plesne škole Allegro, Trg Marije Trandafil br. 14.

U petak 16.08. i subotu 17.08. u terminu od 17 do 19 časova, i nedelju 18.08. u terminu od 12 do 14 časova.

Radionica počinje malim uvodom i zagrevanjem koje će voditi Lúcio Lopes, momak poreklom iz Brazila. On je došao u Evropu u želji da proširi Brazilsku kulturu i na ove krajeve. Lúcio ima preko 16 godina iskustva u Kapueri i 10 godina iskustva u različitim vrstama plesa. Svoj stil, koji je mešavina svega što zna, voli da naziva Brazilian Shake. Vodio je različite radionice, učestvovao na koncertima i različitim događajima u zemljama kao što su Mađarska, Srbija, Austrija, Rusija, Hrvatska i Crna Gora.

Posle uvoda, upoznajte Yazzmin Alice Newell plesačicu i trenera iz Londona. Ona se bavi sambom aktivno pet godina. Bila je stalni član Rainh da Bateria do 2013. godine iz London School of Samba, a trenutno je proglašena kraljicom karnevala Brazilica festivala u Liverpulu. Imala je nastupe širom sveta kao plesač i perkusionista. Nastupala je od Hong Konga do Brazila, gde je imala turneje sa Rhythms of the City i gde je nastupla sa poznatim bendovima, kao sto su Monobloco i Sargento Pimenta. Sambu je učila u poznatom latino klubu Bar Salsa iz Londona, sa plesnom grupom Element Dance. Pored plesa, Yazzmin ima i iskustvo sviranja samba muzike, koje je doprinelo da doživi samba ritmove na drugom nivou i da ih iskaže kroz ples. Pored sambe, Yazzmin se bavi i drugim brazilskim stilovima i voli da ih kombinuje u svojm koreografijama i radionicama, kako bi stvari održala na interesantnijem nivou!

RADIONICA QUADRILHA-e

Obavešavamo vas da će radionice Quadrilha-e biti organizovane u sali plesne škole Emigrantes, Kosovska br. 4. U ponedeljak 12.08. u terminu od 17 do 19 časova, utorak 13.08. i sredu 14.08. u terminu od 19 do 21 čas. Da biste učestvovali na radionici potrebno je samo da se pojavite na navedenoj adresi u dogovoreno vreme. Radionice su besplatne.

Ovu radionicu će voditi harizmatična Naiara Lira. Ona je pevačica iz Brazila koja prvi put bila u Srbiji 2012. godine, gde je publici ponudila ritmove sambe, choro-a i forró-a. Ove godine je odlučila da donese nešto više iz bogate brazilske kulture u formi njihovog tradicionalnog plesa Quadrilha.

Brazilska Quadrilha je dobila ime po Francuskom balskom plesu koji se igra u 4 para “Quadrille”. Ovaj ples je došao u Brazil u XIX veku, kao poslednja francuska moda, prateći interese Portugalske i Brazilske srednje i visoke klase. Kako je postajao popularniji i popularniji, ovaj ples je polako počeo da se spaja sa brazilskim stilovima i da gubi francuske korake i ritmove. Najveći 'procvat' ovaj ples doživljava u ruralnim delovima Brazila i vremenom postaje zvanični ples “Festas Juninas” (Proslava dana Svetog Jovana, Svetog Antonia i Svetog Petra), u severnijim delovima zemlje. Od tada Quadrilha se pojavljuje na svim svečanostima u junu u celoj zemlji, uključujući i same škole, gde se deca uče ovom plesu i prezentuju ih na lokalnim svečanostima.

Besplatne radionice samba udaraljki

Festival Dani Brazila – novosadski samba karneval održaće se, ove godine , po četvrti put od 16. do 18. avgusta na više lokacija u Novom Sadu. Ovim putem pozivamo zainteresovane da se prijave na radionice samba udaraljki koje će biti organizovane za grupe iskusnih sambista i početnike.

Voditelji radionica i ove godine biće Ricardo Pereira Cruz , poznatiji pod umetničkim imenom Serrinha Raíz iz Ria De Žaneria (Brazil) i Chris Quade Couto iz Kelna (Nemačka). Oba voditelja su iskusni u sviranju samba udaraljku u različitim baterijama, dirigovanju baterija a podučavali su samba udaraljke širom sveta.

Učesnicima radionica biće pokriveno učešće na radionicama i 1 obrok dnevno dok će sve ostale troškove učesnici snositi sami.

Individualne i grupne prijave primaće se najkasnije do 12. avgusta, a prijava se vrši putem formulara na sajtu.

Radionice samba udaraljki će se tradicionalno odvijati na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Festival Dani Brazila traži volontere i volonterke

Festival Dаni Brаzilа - nоvоsаdski sаmbа kаrnеvаl već četvrtu godinu za redom upoznaće novosađane sа bоgаtstvоm i rаznоvrsnоšću brаzilskе kulturе kroz radionice kapuere, samba udaraljki i samba plesa, kulturne programe i završnu Karnevalsku povorku. Program festivala odvijaće se od 16 -18. avgusta na više lokacija – Kulturni centar grada, Petrovaradinska tvrđava i plaža Štrand.

S obzirom na dosadašnje uvećanje posetilaca iz godine u godinu, 2013. godine očekujemo najmasovniju posetu uključujući velik broj posetilaca iz inostranstva.

Ukoliko si zainteresovan/ana da pomogneš u organizaciji ovog Festivala a da se pri tom družiš, upoznaješ nove ljude, učiš i stičeš vredna iskustva priključi se našem volonterskom timu.

Zaduženja volontera uključila bi hostovanje stranaca (pokazati im gde je smeštaj, gde mogu da jedu, generalno druženje sa njima), pružanje pomoći u realizaciji radionica samba udaraljki, pomoć u realizaciji karnevalske povorke.

Za prijavu je potrebno da popuniš podatke iz prijavne forme na sajtu i pošalješ je najkasnije do 10. avgusta 2013.

Željno očekujemo da nam se pridružite!

Voditelji kapuera radionica privlače goste iz cele Evrope

U okviru festivala “Dani Brazila - novosadski samba karneval” sportsko rekreativni klub “Capoeira Senzala” iz Novog Sada okupiće po četvrti put goste iz regiona i širom Evrope na besplatnim radionicama kapuere, koje će se održavati na novosadskoj plaži “Štrand”.

Ove godine se na treninzima kapuere očekuje skoro 200 gostiju iz Danske, Francuske, Slovenije, Italije, Hrvatske, ostalih zemalja regiona i čitave Srbije. Trodnevne radionice biće organizovane za odrasle, decu i sve one koji bi želeli da se oprobaju u ovoj veštini a vodiće ih tri svetski cenjena majstora kapuere.

Treninge i karnevalsku povorku kojom se, tradicionalno, poslednjeg dana festivala kruniše ova manifestacija, vodiće mestre Steen. Kao jedini majstor kapuere u grupi Senzala koji nije brazilskog porekla, Steen Møller je osnivač škole kapuere u Kopenhagenu, Danska, koja postoji već više od 20 godina. Pod njegovim okriljem 2001. osnivaju se kapuera klubovi u Beogradu i Novom Sadu.

Pored mestre Steena treninge kapuere vodiće i mestre Pulmao – Marcelo Santos, koji pored Brazila, drži škole kapuere u Beogradu i Skoplju i mestre Banana – Claudio Marsio de Silva, koji vodi ogranak grupe Senzala u Parizu. Mestre Banana je primio majstorski pojas ove godine i jedan je od mlađih majstora u svetu kapuere.

Poznavanje brazilske kulture i posvećenost kojoj svedoči majstorsko zvanje najavljenih trenera obećava odlične treninge, dobru zabavu i širenje duha Brazila u Novom Sadu.

Subota uveče - slavimo ukidanje viza za Brazil

Subota, 17. avgust veliki je dan za slavlje u Srbiji i Brazilu! Ako ste želeli da zaplivate na plaži Kopakabana ili oprobate se u karnevalskoj sambi, popijete čuvenu kajpirinju ili zaigrate fudbal sa brazilcima, konačno ćete imati priliku da to i učinite – bez vize!

Sporazum između Srbije i Brazila o ukidanju viza stupa na snagu od 17.08.2013. godine od kada državljanima Srbije viza nije potrebna za boravak u turističke ili poslovne svrhe.

Tim povodom, a u okviru festivala Dani Brazila, slavimo ukidanje viza u letnjem bioskopu iza Kulturnog centra Novog Sada sa početkom u 21h, a nastavljamo do kasno u noć na Petrovaradinskoj tvrdjavi – atelje kod semafora levo.

Mestre Banana je usled nepredviđenih okolnosti otkazao dolazak...

Dragi učesnici,
Usled nepredviđenih okolnosti najavljeni instruktor kapuere Mestre Banana nije u mogućnosti da učestvuje u realizaciji radionica kapuere u okviru Dana Brazila ove godine. Radionice kapuere vodiće najavljena dva instruktora mestre Steen i mestre Pulmao.

Svim prijavljenim učesnicima izvinjavamo se zbog ovog nenadanog otkazivanja mestrea Banane.