Vesti 2016

Sambela moj život

Instruktorka ”Sambela” je iskusna samba plesačica i koreografkinja koja pleše sambu preko 17 godina i podržava različite grupe u Evropi. Sugestija za sve sestre sambistkinje: Počnite da svirate instrument i vaš stil plesa će se promeniti , jer tek kada razumete šta znače brejkovi i šta samba znači za muzičare možeš bateriu ostetiti mnogo prisnije i plesati sa više radosti i energije!...

10.Avgust 2016.

Više informacija »

PREDSTAVLJAMO VAM VODITELJA RADIONICA KAPUERE

Steen Møller - Osnivač je kapuera škole Senzala u Kopenhagenu, Danska 1991 godine. Učenik je Mestre Peixinho-a iz Rio de Janeiro-a. Jedini je majstor kapuere unutar Grupo Senzala koji nije brazilskog porekla. Odličan je poznavalac afro-brazilskih plesova i muzike; perkusionista i pevač..... 10.Avgust 2016.

Više informacija »

PREDAVAČ SAMBA UDARALJKI

Radionice samba udaraljki već tradicionalno održaće se na Petrovaradinskoj tvrđavi ... 10.Avgust 2016.

Više informacija »

PROMOCIJA DANA BRAZILA NA EXIT FESTIVALU

I ove godine na EXIT festivalu biće prilika da se predstavi jedan od najatraktivnijih festivala u Novom Sadu - Dani Brazila - novosadski samba karneval! Svakog dana EXIT festivala biće predstavljene... 07.Jul 2016.

Više informacija »
NAZAD NA NAJNOVIJE VESTI »

ARHIVA VESTI 2018 »

ARHIVA VESTI 2017 »

ARHIVA VESTI 2016 »

ARHIVA VESTI 2015 »

ARHIVA VESTI 2014 »

ARHIVA VESTI 2013 »

ARHIVA VESTI 2012 »

Sambela moj život

Instruktorka ”Sambela” je iskusna samba plesačica i koreografkinja koja pleše sambu preko 17 godina i podržava različite grupe u Evropi. Sugestija za sve sestre sambistkinje: Počnite da svirate instrument i vaš stil plesa će se promeniti, jer tek kada razumete šta znače brejkovi i šta samba znači za muzičare možeš bateriu ostetiti mnogo prisnije i plesati sa više radosti i energije!

Njena filozofija: Samba spaja ljude!

Od svog dvadesetogodišnjeg i više iskustva 15 godina posvetila je sambi. Tokom ovog perioda učestvovala je na različitim festivalima u Evropi i plesala sa poznatim grupama kao što su Paraiso School of Samba (London), Misto Quente (Pariz), Querschläger(Paderborn), Flor Carioca (Nant), Bloco X, Sapucaiu no Samba (Berlin), Bloco de Paris (Pariyz), Mega Bateria (Sesimbra) i mnogi drugi. Godine 2011. osnovala je svoju samba plesnu grupu “Sambelas” a kasnije 2014. godine i zejednicu “Passistas sem Fronteiras”.

Kao koreografkinju, na nju su najviše uticali različiti plesovi koje je učila tokom života. ona samostalno dizajnira i šije svoje kostime, drži samba radionice i podržava druge grupe u realizaciji njihovih kreativnih ideja. Svira sve insturimente koji čine samba bateriu, a posebno repinik i čokalko, što joj omogućava da bude deo samba baterije tokm svog plesa.

Za nju samba predstavlja strast, radost i sreću koja joj dozvoljava da zaboravi na sve oko sebe u tom momentu kada je obuzme energija i magija sambe.

Opis radionice

Kurs plesa će pomoći učesnicima/cama da nauče osnovu sambe koju izvode samba škole na ulicama Rija Deženeria. Kurs je namenjen početnicima/cama ali i međunarodni plesači će takođe pronaći svoj put ka srcu.

Čas će upoznati učesnike/ce prvim koracima sambe, ritmom, osećajem pokreta i plesnog izraza. U fokusu radionice biće svest o bini i načinu viđenja prostora.

PREDAVAČ SAMBA UDARALJKI

Radionice samba udaraljki za sambiste prijatelje Dana Brazila držaće majstor Markus Jäger.Markus Jäger – repinik

Samba perkusije je počeo da svira 1996. godine. U Holandiji je stekao diplomu iz oblasti afro-kubanskih i brazilskih perkusija. Markusov način sviranja je raznovrstan i svestran, te je zahvaljujući svojim sviračkim veštinama nastupao sa školama poput Mocidade, Estacio, Cubango, Tijuca, Grande Rio, Portela. Deo je škole “Unidos de Hamburgo”, a od ove godine nosi titulu meštre Caçador. Markus je na čelu repinik sekcije sastava Bloco X.PREDSTAVLJAMO VAM VODITELJA RADIONICA KAPUERE

Steen Møller

Osnivač je kapuera škole Senzala u Kopenhagenu, Danska 1991 godine. Učenik je Mestre Peixinho-a iz Rio de Janeiro-a. Jedini je majstor kapuere unutar Grupo Senzala koji nije brazilskog porekla. Odličan je poznavalac afro-brazilskih plesova i muzike; perkusionista i pevač.

Nosilac je crnog pojasa u Tae Kwon Do-u. Po obrazovanju je diplomirani profesor fizičke kulture i telesni terapeut.

Deceniju nakon otvaranja škole kapuere u Kopenhagenu, dolazi u Srbiju, donoseći ovu veštinu i na naše prostore. Pod njegovim nadzorom funkcionišu kapuera klubovi Senzala iz Novog Sada i Beograda unutar grupe Centro Cultural Senzala de Capoeira.

PROMOCIJA DANA BRAZILA NA EXIT FESTIVALU

I ove godine na EXIT festivalu biće prilika da se predstavi jedan od najatraktivnijih festivala u Novom Sadu - Dani Brazila - novosadski samba karneval! Svakog dana EXIT festivala biće predstavljene radionice samba udaraljki, samba plesa i kapuere koje su neizostavni deo Dana Brazila.

Kako se predstojeće Olimpijske igre održavaju u Rio de Ženeiru, Dani Brazila poklanjaju olimpijsku pesmu našim olimpijcima I svima koji navijaju za Srbiju. Kuriozitet u stvaranju ove pesme pod nazivom „Samba do Rio Sérvio “ (Samba srpskog Rija) je, što tipično brazilske instrumente, tj perkusije, sviraju članovi samba škole "Sambansa" iz Novog Sada, a trubači su članovi sastava "Go East orchestra" iz Rio de Žaneira. Tekst I interpretaciju potpisuje Killo Killo iz Novog Sada.

Dani Brazila - novosadski samba karneval je međunarodni festival koji već 7 godina za redom povezuje ljubitelje brazilske kulture, umetnosti i sporta iz celog sveta, a Novi Sad pretvara u karnevalsku prestonicu.

Ove godine festival će se održati od 12. do 14. avgusta na najatraktivnijim novosadskim lokacijama - Petrovaradinskoj tvrđavi, plaži Štrand i Trgu slobode.