Vesti 2015

Kiša i dobra zabava: završeni Šesti novosadski samba karneval

Uprkos kiši i nevremenu, baš u momentu kada se karnevalska povorka spremala da krene sa Trga republike, šesti po redu Dani Brazila završeni su u velikom stilu... 24.Avgust 2015.

Više informacija »

Nagradno takmičenje za najbolju fotografiju!

Za najvernije pratioce našeg Festivala ove godine organizovano je nagradno foto takmičenje! Ukoliko ste fotografisali protekle Dane Brazila priložite vaše fotografijeputem naše fejsbuk stranice i možete osvojiti jedan od tri poklon paketa koji smo vam pripremili.... 07.Avgust 2015.

Više informacija »

Festival Dani Brazila – novosadski samba karneval traži volontere i volonterke

Već šestu godinu za redom Festival Dani Brazila formiraće volonterski tim. Ako si slobodan da ovo leto od 14. do 16. avgusta provedeš uz samba ritmove i družiš se sa ljudima iz celog sveta pridruži se našem volonterskom timu!... 01.Avgust 2015.

Više informacija »

Radionice samba udaraljki ove godine vodi čak 6 majstora

Radionice samba udaraljki za sambiste sa iskustvom na Šestim Danima Brazila – novosadskom samba karnevalu držaće čak 6 majstora, svako za svoj instrument, dok će Chris Quade Couto, professor muzike iz Kelna, Nemačka biti glavni voditelj ovih radionica... 22.Jun 2015.

Više informacija »

Otvorene prijave za radionice kapuere

Tradicionalno, u okviru Festivala Dani Brazila - novosadski samba karneval od 14. do 16. avgusta u Novom Sadu održaće se kapoera radionice u organizaciji sportsko - rekreativnog kluba Capoeira Senzala Novi Sad. Radionice će biti organizovane za profesionalce i amatere, a dobrodošli su svi, bez obzira na pol, uzrast ili kapuera grupu.Radionice za kapueriste vodiće mestre Steen i mestre Torneiro, a za one koji se prvi put susreću sa ovom brazilskom borilačkom veštinom biće organizovani besplatni časovi koje će voditi instruktori Siniša Cvetković i Bojan Jung (odrasli) i Marko Tajs i Veljko Vavrin (deca)... 19.Jun 2015.

Više informacija »

Vreli letnji dani u ritmu sambe

Dani Brazila – novosadski samba karneval ove godine svojoj publici ponudiće bogat muzički program pun samba ritmova, rege i afro zvukova – sve ono što vrele letnje noći može pretvoriti u ludi provod.... 12.Avgust 2015.

Više informacija »

Predavači samba udaraljki

Radionice samba udaraljki za sambiste sa iskustvom na Šestim Danima Brazila – novosadskom samba karnevalu držaće čak 6 majstora... 10.Avgust 2015.

Više informacija »

Predstavljamo vam voditelje radionica kapuere

Steen Møller - Osnivač je kapuera škole Senzala u Kopenhagenu, Danska 1991 godine. Učenik je Mestre Peixinho-a iz Rio de Janeiro-a. Jedini je majstor kapuere unutar Grupo Senzala koji nije brazilskog porekla. Odličan je poznavalac afro-brazilskih plesova i muzike; perkusionista i pevač... 07.Avgust 2015.

Više informacija »

Za početak avgusta - brazilsko zagrevanje na Štrandu

U susret Šestom novosadskom samba karnevalu u subotu 1. avgusta u 21.00 čas na novosadskoj plaži “Štrand” pripremili smo za vas pravo brazilsko muzičko-plesno zagrevanje.... 26.Jul 2015.

Više informacija »

Imaš ritma – probaj sambu!

Odlično prošlogodišnje iskustvo i velika zainteresovanost za početničke radionice samba udaraljki doprineli su da ove radionice ponovimo i ove godine. Ukoliko osećate da imate ritma, a niste se još okušali u sviranju, samba je prava prilika za početak.... 08.Jul 2015.

Više informacija »

Dani Brazila i peto godišnje doba

Rijeka je po mnogo čemu autentičan grad jer poseduje„ono nešto“ po čemu se razlikuje od ostatka sveta. To „nešto“ je, kako starosedeoci Rijeke kažu, peto godišnje doba. Dok svi živimo godinu od četiri godišnja doba, Rijeka je kradući deo zime, ali pomalo i proleća, stvorila svoje jedinstveno peto godišnje doba. Ime mu je Karneval, a Karneval se u Rijeci oduvek piše velikim slovom i živi svim srcem. Ove godine Festival Dani Brazila predstavio se na Riječkom karnevalu zajedno sa... 17.Maj 2015.

Više informacija »

BRAZIL KROZ KNJIGU

Ovogodišnji Dani Brazila-novosadski samba karneval uključiće promocije dve knjige kroz koje će se našoj publici Brazil predstaviti na jedan nov, istraživački i kreativan način. U pitanju su putopis “Brazil–zemlja budućnosti” Štefana Cvajga u izdanju Službenog glasnika i zbirka pesama “Izabrane pesme” Vinisijusa de Moraesa, pesnika bosa nove u izdanju Ambasade Brazila u Beogradu.... 10.Avgust 2015.

Više informacija »

Brazilski filmski program

U saradnji sa Ambasadom Brazila u Beogradu i novosadskim Studentskim kulturnim centrom i ove godine kao uvod u festival „Dani Brazila- novosadski samba karneval“ biće organizovan brazilski filmski program... 07.Avgust 2015.

Više informacija »

Kubanski plesač voditelj ovogodišnjih radionica samba plesa

Dani Brazila – novosadski samba karneval i ove godine organizuje plesne radionice koje će voditi profesionalni plesač sa Kube- Jorge Luis Garmendia, poznatiji kao Tito. Ove radionice namenjene suplesačima koji imaju plesnog iskustva i koji žele da unaprede svoje znanje plešući sambu... 09.Jul 2015.

Više informacija »

Promocija Dana Brazila na EXIT festivalu

I ove godine EXIT festival biće prilika da se predstavi sigurno jedan od najzapaženijih festivala u Novom Sadu ove godine - Dana Brazila - novosadski samba karneval! Svakog dana EXIT festivala biće predstavljene radionice... 06.Jul 2015.

Više informacija »

Dani Brazila ove godine od 14. do 16. avgusta

Sa velikim zadovoljstvom i radošću obaveštavamo sve ljubitelje festivala Dani Brazila i brazilske kulture da će se ovogodišnji Dani Brazila – novosadski samba karneval održati od 14. do 16. avgusta. Kao i svake godine planirano je učešće renomiranih stručnjaka iz Evrope i Brazila koji će voditi radionice samba udaraljki, plesa i kapuere.... 17.Maj 2015.

Više informacija »
NAZAD NA NAJNOVIJE VESTI »

ARHIVA VESTI 2018 »

ARHIVA VESTI 2017 »

ARHIVA VESTI 2016 »

ARHIVA VESTI 2015 »

ARHIVA VESTI 2014 »

ARHIVA VESTI 2013 »

ARHIVA VESTI 2012 »

Kiša i dobra zabava: završeni Šesti novosadski samba karneval

Uprkos kiši i nevremenu, baš u momentu kada se karnevalska povorka spremala da krene sa Trga republike, šesti po redu Dani Brazila završeni su u velikom stilu.

Preko 400 učesnika karnevalske povorke koji su pohađali radionice protekla dva dana Festivala, kiša nije zaustavila te su uz samba ritmove pokazali kako se i po kiši može dobro zabavljati! Najverniji fanovi karnevala pod kišobranima pratili su nastup samba perkusionista, igračica i kapuerista koji su kroz karnevalsku povorku pokazali rezultate učešća na radionicama.

Ovogodišnji Dani Brazila bili su najraznovrsniji što se tiče delova zemaljske kugle sa kojih su učesnici dolazili. Tako smo ugostili učesnike iz Brazila, SAD, sa Novog Zelanda, Kube, iz Rusije, Danske, Velike Britanije, Turske, Francuske, Italije, Mađarske i celog regiona!

Kao završnica festivala nastupio je Bloco X u punom sastavu od 50 perkusionista a uz malo zakašnjenje i lokalna podrška sjajnog Drum n Zeza nije izostala te je karneval održan prema planu uz malo pomeranje satnice.

Hvala svima koji su bili sa nama tokom tri dana festivala i na kišovitom, ali veselom karnevalu!
Vidimo se dogodine,

Beijos!

Vreli letnji dani u ritmu sambe

Dani Brazila – novosadski samba karneval ove godine svojoj publici ponudiće bogat muzički program pun samba ritmova, rege i afro zvukova – sve ono što vrele letnje noći može pretvoriti u ludi provod. Svakog dana Festivala na scenu će izlaziti i preko 10 muzičara i plesačica koji će zasigurno doprineti nezaboravnoj atmosferi.

U petak 14. avgusta na scenu Broda teatra izlazi Bloco X – muzičko udruženje koje okuplja najbolje samba perkusioniste iz cele Evrope. Oni će na otvaranju Festivala izvesti takozvane „pagode“ (pagođe) ili vrstu sambe koja se izvodi sa melodijskim instrumentima, dok će se drugog i trećeg dana predstaviti kroz performanse koji svi ljubitelji dobrog ritma ne smeju propustiti.

U subotu 15. avgusta na istom mestu (Brod Teatar) nastupiće sastav Igor Vince & His Drum, Brass And Keys internacionalni bend baziran u Beogradu koji predvodi višestruko talentovani Igor Vince a koji neće nikoga ostaviti ravnodušnim. Ovaj 10-člani bend maštovitih i iskusnih muzičara sa tri igračice i snažnim pratećim vokalima zaranja duboko u muzičke tradicije sveta da bi stvorili nešto iskreno, vedro i emotivno.

U nedelju 16. avgusta, nakon završetka velike međunarodne karnevalske povorke, na Trgu Slobode uslediće koncert veselog novosadskog sastava Drum ‘n’ Zez koji kao tvorci agro rege pravca spajaju više muzičkih stilova reggae, pop, ska, dub i world music sa primesama muzike sa našeg podneblja. Svi koji znaju ovaj bend neće propustiti da zaigraju uz hitove kao što je  „Palačinka“ i „Dunav je moje more“.

Više o izvođačima:Bloco X

Bloko X okuplja perkusioniste koji sviraju sambu iz cele Evrope a koji se sastaju da bar dva puta godišnje da  sviraju zajedno. Ovaj sastav koji broji preko 40 učesnika ima za cilj da najboljim perkusionistima i sličnim muzičarima pruži priliku da sviraju zajedno.

Jedan deo njihove svirke uključuje nove samba zvukove iz Rija a iskusni muzičari i bez proba sa lakoćom ritmove pretvaraju u mrdanje kukovima.

„Kada mi sviramo zajedno dobra energija i zabava su zagarantovane.“

Fokus ove organizacije jeste da umreži i pomogne razvoj Evropske Rio samba scene i brine o prijateljima sambistima širom Evrope. Bloko X uključuje perkusioniste iz Engleske, Nemačke, Francuske, Holandije, Poljske, Austrije, Švedske, Španije, Mađarske, Italije, Srbija, itd.Igor Vince & His Drum, Brass And Keys

Ovaj sastav je atraktivna visokoenergetska mešavina afrobeata, reggaea, soula, latino i zvuka r'n'b 1990tih. Oni pesmama oživljavaju osnovne vrednosti i osećanja koje drže ovu planetu celom i lepom. Strasnim harmonijama dovode do ludila uz roots ritmove sveta.

Igor Vince (Beograd, 1983) studirao je muziku u Senegalu, Beninu, Maliju, Nigeriji, Etiopiji, Kubi, Francuskoj, Nemačkoj i Srbiji. Kao talentovani perkusionista i multi-instrumentalista nastupao je i išao na turneje sa nekima od najvećih imena svetske muzike danas kao što su Femi Kuti, Keziah Jones, Cheick Tidiane Seck, Fatoumata Diawara, Dean Bowman i Cheikh Lo. Godine 2011. posvetio se solo projektu sa ekipom muzičara iz svih delova planete. Njegov album prvenac „Let’s Do It” na kome gostuju legendarni Femi Kuti, Dean Bowman i Tommy T objavljen je u maju 2015. godine.DRUM ‘n’ ZEZ

Novosadski veseli sastav koji već više od 18 godina plovi muzičkom scenom. Iza sebe imaju tri studijska albuma i mnoštvo nastupa u regionu. Njihov muzički izražaj kao da je „skuvan“ u world music kuhinji, dobro začinjen pop začinima. Na svom poslednjem izdanju „Mi smo u parku” uvrstili su i numeru “Kume”, koja je svojevrsna obrada brazilskog tradicionala. Kao izvešteni tvorci hitova „Palačinka”, “Dunav“, “Papučar”... kroz svoje šaljive tekstove i vedre tonove prenose prepoznatljivo dobro raspoloženje.Predavači samba udaraljki

Radionice samba udaraljki za sambiste sa iskustvom na Šestim Danima Brazila – novosadskom samba karnevalu držaće čak 6 majstora:Markus Jäger – repinik

Samba perkusije je počeo da svira 1996. godine. U Holandiji je stekao diplomu iz oblasti afro-kubanskih i brazilskih perkusija. Markusov način sviranja je raznovrstan i svestran, te je zahvaljujući svojim sviračkim veštinama nastupao sa školama poput Mocidade, Estacio, Cubango, Tijuca, Grande Rio, Portela. Deo je škole “Unidos de Hamburgo”, a od ove godine nosi titulu meštre Caçador. Markus je na čelu repinik sekcije sastava Bloco X, koji kao ekskluzivni gosti nastupaju poslednje večeri festivala “Dani Brazila” na Trgu slobode.Anika Vogel – tamborim

Anikina avantura sa sambom počinje fascinacijom tamborimom, u Londonu 2003. godine. Nastupala je sa samba perkusionistima Portela, Tijuca i Cubango na karnevalu u Rio de Žaneiru. Na čelu je tamborim sekcije Bloco X baterije.Thorsten Klamandt - “Maluco” - kaiša

Prvi set bubnjeva dobija sa pet godina, kada počinje i sa formalnim muzičkim obrazovanjem. Svirao je u nekoliko rok i metal bendova do 2000. godine, kada se prebacuje na sambu. Njegova matična baterija je Querschläger Paderborn, a nastupao je sa mnogim nemačkim i evropskim perkusionistima, poput Mocidade, Vila Isabel I Cubango. Svoje udaračke veštine je usavršavao na mnogim radionicama u Africi i Brazilu, pod mentorstvom mešterea iz Rija. U Nemačkoj, Austriji i Mađarskoj i sam vodi radionice samba udaraljki.Julian Kramper - surdo

Samba perkusije svira od 2000. godine. Pod uticajem francuske samba scene postaje meštre baterije UdHH. Učestvovao je u radionicama širom sveta, između ostalog i u Novom Sadu na „Danima Brazila“, ali i u Nemačkoj, Turskoj i Danskoj. Formalnu muzičku edukaciju završava u Danskoj, iz oblasti individualne muzike – bubnjeva/perkusija i ritmičke koordinacije.Bastian Klauer - čokalko

Počeo je da svira samba perkusije2006. u grupi "Samba Areia" iz Sanda na Majni, i tamo je kroz svoju posvećenost i ljubavi prema sambi došao do pozicije drugog dirigenta. Kroz grupu "Unidos do Sul", 2007. prvi put je došao u kontakt sa Samba Cariocom, stilom velikih karnevalskih škola iz Ria Žaneira. Kroz produbljivanje ovog stila i unapređenje repertoara, kao i tehnike sviranja pre svega čokalka (Shaker). Godine 2008. je pozvan u "Bloco X", udruženje najboljih sambista na svetu čiji je i dan danas član u funkciji u dirigenta sekcije. Od tada je svirao u mnogim grupama i nastupao širom Evrope između ostalog i na: Sziget Festivalu - Bloco X - Budimpesta - Madjarska, otvaranju Karnevala Kultura - Sapcaju no Samba - Berlin - Nemačka, Stanica Woodstock Festival - Bloco X - Kostrin - Poljska, Festa na Quadra - Misto Quente - Paris - Francuska, 15 ans de Bateria Alegria - Tours - Francuska, i od 2006. učestvovao sa različitim grupama na samba festivalu u Koburgu. Godine 2014. osnovao je svoju samba grupu u Hofheimu “Bataria Caliente” sa velikim ciljem da jednog dana nastupi na sambodromu u Riu.Chris Quade Couto – glavni dirigent

Muzičku karijeru započinje još kao dete, a već sa 15 godina se specijalizovao u oblasti brazilskih perkusija. Nastupao je sa Pimenta Malagueta, Tim Sein Lada, Cologne Street Beat, te osnovao samba školu „Unidos de Colonia“, samba grupu Suco Legal i svirao perkusije za fank bend Muamba. Trenutno je muzički direktor sastava Bloco X, pevač i perkusionista trija Denise Krammers, a od 2004. nastupa sa baterijom Unidas da Tijuca koji su bili pobednici karnevala u Riju de Žaneiru 2010, 2012. i 2014. Kris je muzičar, producent, učitelj brazilskih perkusija i organizator kulturnih događaja. Radionice sambe drži po celom svetui tokom proteklih godina je s tim ciljem posetio Japan, Francusku, Tursku, Italiju, Mađarsku, Poljsku, Finsku, Švedsku, Škotsku, Liban, Portugal i Srbiju.BRAZIL KROZ KNJIGU

Ovogodišnji Dani Brazila-novosadski samba karneval uključiće promocije dve knjige kroz koje će se našoj publici Brazil predstaviti na jedan nov, istraživački i kreativan način. U pitanju su putopis “Brazil–zemlja budućnosti” Štefana Cvajga u izdanju Službenog glasnika i zbirka pesama “Izabrane pesme” Vinisijusa de Moraesa, pesnika bosa nove u izdanju Ambasade Brazila u Beogradu.

Promocije će se održati 14. avgusta sa početkom u 20 časova na Brodu Teatru.

Pozivamo sve zaljubljenike u dobru knjigu da nam se u jedinstvenoj atmosferi na Dunavu pridruže i pogledaju Brazil novim očima.“Brazil–zemlja budućnosti” Štefan Cvajg

Austrijski pisac koji je bežeći od vihora Drugog svetskog rata svoje utočište našao u Brazilu. Krajnje senzibilan Cvajg je suviše patio zbog toga što je Evropa, čije je bogato kulturno nasleđe smatrao svojim nedeljivim duhovnim zavičajem, trpela ropstvo i poniženje, što je utonula u mrak bezdušnog varvarstva. Ovaj putopis predstavlja njegov lični utisak o Brazilu, ogromnoj i plodnoj zemlji, istorijski lišenoj velikih ratova, zemlji netaknute lepote koje je za njega predstavljao utopijsko mesto još nezaraženo bolestima savremenog sveta.

"...Proveo sam otprilike pola godine u toj zemlji, i upravo tek sada znam, uprkos svoj revnosti za učenjem i putovanjima, koliko mi još nedostaje za jedan stvarno potpuni pregled tog ogromnog carstva i kako bi čitav jedan život jedva bio dovoljan da bi se moglo reći: ja poznajem Brazil."“Izabrane pesme” Vinisijus de Moraes

Ovo dvojezično izdanje predstavlja zbirku od 53 pesme Vinisijusa de Moraesa (Vinicius de Moraes), koju je objavila Ambasada Brazila u Beogradu u saradnji sa izdavačkom kućom IP Glosarijum iz Beograda povodom obeležavanja stogodišnjice njegovog rođenja (1913-2013).

Većina pesama iz knjige potpuno je nepoznata našoj publici. Međutim, ljubitelji bosa-nove verovatno će prepoznati mnoge stihove na portugalskom, budući da je knjiga bogata pesamama koje je Vinisijus napisao kao tekstove za kompozicije Toma Žobima kao što je čuvena "Devojka sa Ipaneme". Sada će naša publika koja ne govori portugalski konačno moći da razume o čemu se konkretno u tim pesmama peva.

Brazilski filmski program

U saradnji sa Ambasadom Brazila u Beogradu i novosadskim Studentskim kulturnim centrom i ove godine kao uvod u festival „Dani Brazila- novosadski samba karneval“ biće organizovan brazilski filmski program koji će uključiti tri filma odabrana tako da zadovolje različite ukuse naše publike.

Sve projekcije odvijaće se na lokaciji Brod teatar na keju kod mosta Duga i to od 11. do 13. avgusta od 21.00 čas.

Filmski program je besplatan i otvoren za sve posetioce.UTORAK 11.avgust

21.00 DOKUMENTARNI FILM: Pjer Verže. Glasnik između dva sveta

(Pierre Verger. Mensageiro entre Dois Mundos)
Režija: Luiz Buarke de Olanda, Brazil 1998. 
Žanr: dokumentarni film
Trajanje: 82′

Opis filma: Dokumentarni film o Pjer Veržeu, fotografu i snimatelju rođenom u Francuskoj, koji je živeo na relaciji Baije, Brazila i Afrike između 1946. i svoje smrti 1996. Snimajući i proučavajući candomble rituale duboko se vezao za ovu religijsku zajednicu. Film prikazuje i Veržeov poslednji intervju sa brazilskim kompozitorom Žilberto Žilom, dan pre njegove smrti.SREDA 12. avgust

21.00 IGRANI FILM: Blindness

(film na engleskom jeziku bez titla)
Režija: Fernando Meirelles, SAD 2008.
Žanr: drama
Trajanje 121′

Opis filma: U adaptaciji istoimenog romana nobelovca Žozea Saramanga, svet potresa epidemija naglog slepila. Mark Rufalo glumi oftamologa koji se jedno jutro budi i shvata da boluje od čudnog sidnroma, koji mu oduzima vid, stvarajući takozvano ‘belo slepilo’. Njega zajedno sa ženom (tumači je Džulijen Mur) šalju u specijalnu psihijatrijsku ustanovu, koja služi kao karantin da se zaraza slepila ne bi širila. Ovaj film američke produkcije režirao je čuveni brazilski reditelj Fernando Meirelješ, poznat po filmovima Grad bogova i Brižni baštovan.ČETVRTAK 13.avgust

21.00 IGRANI FILM: A Dog's Will

(film na portugalskom jeziku sa engleskim titlom)
(O Auto da Compadecida)
Režija: Guel Arraes, Brazil 2000.
Žanr: komedija
Trajanje 104′

Opis flima: Brazilska komedija o dvoje siromašnih momaka, živahanim Joãom Grilom i lukavim Chicom koji varaju ljude u malom gradu na severoistoku Brazila. Kada umru moraju se pojaviti pred sudom Isusa, sotone i Marije Device prije nego što ih prime u raj. Film je doživeo kritički i komercijalni uspeh u Brazilu i drugim južnoameričkim zemljama.

Predstavljamo vam voditelje radionica kapuere

Steen Møller

Osnivač je kapuera škole Senzala u Kopenhagenu, Danska 1991 godine. Učenik je Mestre Peixinho-a iz Rio de Janeiro-a. Jedini je majstor kapuere unutar Grupo Senzala koji nije brazilskog porekla. Odličan je poznavalac afro-brazilskih plesova i muzike; perkusionista i pevač. Nosilac je crnog pojasa u Tae Kwon Do-u. Po obrazovanju je diplomirani profesor fizičke kulture i telesni terapeut.

Deceniju nakon otvaranja škole kapuere u Kopenhagenu, dolazi u Srbiju, donoseći ovu veštinu i na naše prostore. Pod njegovim nadzorom funkcionišu kapuera klubovi Senzala iz Novog Sada i Beograda unutar grupe Centro Cultural Senzala de Capoeira.Mestre Torneiro

Jedan od najboljih kapuerista ne samo u Senzala grupi već i među kapueristima širom sveta.

Karijeru je započeo u Brazilu, da bi 1997. nastavio sa radom u Parizu u Francuskoj. Drži brojne seminare po Evropi, Aziji, Brazilu i SAD. Cenjen je i poštovan od strane kapuerista zbog svog jedinstvenog stila i kapuera filozofije. Predstavlja ključnu figuru za razvoj kapuere u Francuskoj jer zahvaljujući njemu kapuera u toj državi doživljava ekspanziju.

Mestre Torneiro trenutno aktivno drži časove kapuere u Parizu i vodi svoje Senzala grupe po regionima u Evropi.

Nagradno takmičenje za najbolju fotografiju!

Za najvernije pratioce našeg Festivala ove godine organizovano je nagradno foto takmičenje!

Ukoliko ste fotografisali protekle Dane Brazila priložite vaše fotografije putem naše fejsbuk stranice i možete osvojiti jedan od tri poklon paketa koji smo vam pripremili. Sve što trebate da uradite jeste da nam putem aplikacije "Foto takmičenje" pošaljete svoje fotografije sa prošlogodišnjeg festivala i da potom pozovete svoje prijatelje da vas podrže u trci za pobedu.

Svako sviđanje, komentar na vašu fotografiju i deljenje fotografije povećavaju šanse da osvojite nagradu. Naš stručni žiri će proglasiti tri pobednika u nedelju, 9. avgusta a nagrade će biti dodeljene na otvaranju festivala 14. avgusta na Brodu Teatru.

Sretno!

Festival Dani Brazila – novosadski samba karneval traži volontere i volonterke

Već šestu godinu za redom Festival Dani Brazila formiraće volonterski tim. Ako si slobodan da ovo leto od 14. do 16. avgusta provedeš uz samba ritmove i družiš se sa ljudima iz celog sveta pridruži se našem volonterskom timu!

Festival uključuje radionice samba plesa, samba udaraljki, kapuere i bogat muzički i filmski program i karnevalsku povorku na kraju Festivala.

Prošle godine ovaj festival posetilo je preko 15 000 ljudi, a ove godine očekujemo još više gostiju posebno iz inostranstva - Francuske, Danske, Italije, Hrvatske, Mađarske itd.

Ukoliko si zainteresovan/ana da pomogneš u organizaciji ovog Festivala, a da se pri tom družiš, upoznaješ nove ljude, učiš i stičeš vredna iskustva priključi se našem volonterskom timu.

Za prijavu je potrebno se registruješ na stranici - prijava volontiranje - najkasnije do 7. avgusta 2015. godine. Nakon isteka roka prijave svi potencijalni volonteri biće pozvani na intervju nakon koga će dobiti dalje instrukcije oko angažmana na Festivalu.

Željno očekujemo da nam se pridružite!

Za početak avgusta - brazilsko zagrevanje na Štrandu

U susret Šestom novosadskom samba karnevalu u subotu 1. avgusta u 21.00 čas na novosadskoj plaži “Štrand” pripremili smo za vas pravo brazilsko muzičko-plesno zagrevanje. Promotivna žurka festivala “Dani Brazila - novosadski samba karneval” uz ritmove samba udaraljki škole “Sambansa”, samba plesom kluba “Sambalkinhas” i akrobacijama kapuerista iz kapuera kluba “Senzala Novi Sad” dunavsku plažu pretvoriće u Kopakabanu!

Festival “Dani Brazila- novosadski samba karneval” održaće se u Novom Sadu od 14. do 16. avgusta, a žurka zagrevanja pred festival besplatna je i otvorena za sve koji ne odolevaju šarmu zavodljive kulture Brazila!

Više informacija potražite na sajtu danibrazila.org

Vidimo se 1. avgusta na “Štrandu”!

Festival “Dani Brazila - novosadski samba karneval”

Kubanski plesač voditelj ovogodišnjih radionica samba plesa

Dani Brazila – novosadski samba karneval i ove godine organizuje plesne radionice koje će voditi profesionalni plesač sa Kube - Jorge Luis Garmendia, poznatiji kao Tito. Ove radionice namenjene su plesačima koji imaju plesnog iskustva i koji žele da unaprede svoje znanje plešući sambu. Radionice će se održati u subotu 15. i nedelju 16. avgusta u plesnom studio Allegro. Učesnici radionice imaće mogućnost da, ukoliko žele, učestvuju u karnevalskoj povorci koja će se održati u nedelju, 16. avgusta - poslednjeg dana festivala. Kotizacija za učešće na radionicama iznosi 5 evra za sva tri festivalska dana i uključuje mesto u kampu koji će biti postavljen za učesnike Festivala na kupalištu „Štrand“.

Prijava na radionice vrši se popunjavanjem upitnika na stranici - Prijava Samba Ples - 

Detaljne informacije o satnici biće uskoro dostupne u okviru zvaničnog programa Festivala.

O voditelju radionica:

Jorge Luis Garmendia, poznatiji kao Tito, profesionalni je plesač sa Kube (Havana). Obrazovao se i diplomirao je u školi za profesionalne plesače Tonija Medeza u Havani gde je 3 godine radio kao plesač u prvoj postavi. Iskustvo je stekao u klasičnom baletu, savremenom baletu, popularnim kubanskim plesovima kao što je salsa, son, ča ča ča, mambo, hip hop sa akrobacijama i afro kubanskim plesovima kao što je rumba, columbia, yambu, orishas i drugi. U otvorenom studiju u Havani plesao je brazilske plesove kao što je samba.

Njegov sledeći plesni angažman bio je u Pariškom baletu kroz koje je stekao iskustvo i bolje razumeo kubanski kabare. Istovremeno dve godine radio je kao prvi plesač u plesnom studiu Pinos Nuevos profilisanom za folklor i njegove varijacije.

Želja za stalnim unapređivanjem dovela ga je do časova u studiu modernog plesa Narciso Medina i Yol produkcijske kuće za moderne šouove.

Mnogi poznati kubanci i međunarodni umetnici osvetlili su stazu njegovoj karijeri kao što je Paulo FG, Charanga Habanera, El Micha, Eminencia clasica, Pedrito Calbo, Miguel Eduardo, Tanya de Bamboleo i drugi.

Trenutno živi i radi u Srbiji kao profesionalni model i plesač gde je kao voditelj ili izvođač uključen u nekoliko međunarodnih modnih događaja, kubanskim salsa i hip hop festivalima.

Imaš ritma – probaj sambu!

Odlično prošlogodišnje iskustvo i velika zainteresovanost za početničke radionice samba udaraljki doprineli su da ove radionice ponovimo i ove godine. Ukoliko osećate da imate ritma, a niste se još okušali u sviranju, samba je prava prilika za početak. Kroz ove radionice polaznici će imati prilike da osete energiju brazilskih perkusija u grupnom sviranju i to u predivnom ambijentu Petrovaradinske tvrđave. Voditelj radionica biće Saša Ignjatović, perkusionista i osnivač Samba škole „Sambansa“ iz Novog Sada.

Prijava na radionice vrši se popunjavanjem upitnika na stranici - Prijava Samba Udaraljke Pocetnici - 

Svi instrumenti i potrebna oprema će biti obezbeđeni sa naše strane, a sa sobom treba da ponesete samo dobro raspoloženje.

Sve informacije u vezi radionice, možete dobiti putem email-a sambansa@gmail.com

Dani Brazila ove godine od 14. do 16. avgusta

Sa velikim zadovoljstvom i radošću obaveštavamo sve ljubitelje festivala Dani Brazila i brazilske kulture da će se ovogodišnji Dani Brazila – novosadski samba karneval održati od 14. do 16. avgusta. Kao i svake godine planirano je učešće renomiranih stručnjaka iz Evrope i Brazila koji će voditi radionice samba udaraljki, plesa i kapuere. Muzički program će biti obogaćen novim sadržajima a karnevalska povorka biće zapaženija nego ikad pre!

Za više informacija posetite naš sajt, lajkujte nas na fejsbuku i pratite na tviteru.

Dani Brazila i peto godišnje doba

Rijeka je po mnogo čemu autentičan grad jer poseduje„ono nešto“ po čemu se razlikuje od ostatka sveta. To „nešto“ je, kako starosedeoci Rijeke kažu, peto godišnje doba. Dok svi živimo godinu od četiri godišnja doba, Rijeka je kradući deo zime, ali pomalo i proleća, stvorila svoje jedinstveno peto godišnje doba. Ime mu je Karneval, a Karneval se u Rijeci oduvek piše velikim slovom i živi svim srcem.

Ove godine Festival Dani Brazila predstavio se na Riječkom karnevalu zajedno sa 110 prijavljenih grupa iz celog regiona koje su činile hiljade maskiranih i nasmejanih ljudi. Među njima su se našli novosadski samba perkusionisti (Sambansa) i kapueristi (Senzala) koji su predstavljali Dane Brazila novosadski Samba Karneval.

Iako se Riječki karneval odlično nosi sa svim „čudima tehnike“, tako da o njemu govore i dokumentarci, televizijski i radijski prilozi, milioni fotografija, svaki deo ovog karnevala najbolje se doživljava „uživo“, na ulici, u maskaranoj masi.

U Novom Sadu peto godišnje doba počinje 14. i traje do 16. avgusta. Vidimo se na Danima Brazila!

Otvorene prijave za radionice kapuere

Tradicionalno, u okviru Festivala Dani Brazila - novosadski samba karneval od 14. do 16. avgusta u Novom Sadu održaće se kapoera radionice u organizaciji sportsko - rekreativnog kluba Capoeira Senzala Novi Sad. Radionice će biti organizovane za profesionalce i amatere, a dobrodošli su svi, bez obzira na pol, uzrast ili kapuera grupu.

Radionice za kapueriste vodiće mestre Steen i mestre Torneiro, a za one koji se prvi put susreću sa ovom brazilskom borilačkom veštinom biće organizovani besplatni časovi koje će voditi instruktori Siniša Cvetković i Bojan Jung (odrasli) i Marko Tajs i Veljko Vavrin (deca).

Učesnici će imati priliku da probaju sve aspekte kapuere: borilački, muzički i akrobatski, ali i različite stilove i druge igre povezane sa kapuerom i brazilskom kulturom, kao i maculele (igra štapovima). Poslednjeg dana festivala održaće se tradicionalna karnevalska povorka, u kojoj će učestvovati i kapueristi, zajedno sa učesnicima ostalih radionica u okviru ovog trodnevnog festivala.

Festival svake godine privlači sve više stranaca, a tome doprinose i povoljni uslovi kao što je plaža Štrand na kojoj se održavaju treninzi, niske cene hrane, pića i prevoza, predivno sunčano vreme i nezaboravna atmosfera!

Prošle godine na radionicama kapuere učestvovalo je 130 ljudi dok je ceo Festival posetilo 160 stranaca iz regiona, Brazila, Velike Britanije, Danske, Finske, Italije, Francuske, Rusije, Japana itd.

Prijava na radionice vrši se popunjavanjem upitnika na stranici - Prijava Capoeira - 

Vidimo se na Festivalu!

Radionice samba udaraljki ove godine vodi čak 6 majstora

Radionice samba udaraljki za sambiste sa iskustvom na Šestim Danima Brazila – novosadskom samba karnevalu držaće čak 6 majstora, svako za svoj instrument, dok će Chris Quade Couto, professor muzike iz Kelna, Nemačka biti glavni voditelj ovih radionica.

Voditelji po grupama instrumenata biće:

Markus Jäger – repinique

Anika Vogel – tamborim

Thorsten „Maluco“ Klamandt – caixa

Julian Kramper  - surdo

Bastian Klauer – chocalho

Festival Dani Brazila održaće se od 14. do 16. avgusta u Novom Sadu, a probe za učesnike samba radionica održaće se na prelepoj Petrovaradinskoj tvrđavi.

Kotizacija za učešće na radionicama iznosi 10 evra za sva tri dana, a u cenu je uključen i smeštaj u kampu na Dunavu tačnije na novosadskoj plaži “Štrand”.

Cilj ovih radionica je, pored učenja novih tehnika, razmene iskustva i druženja, priprema za nastup u karnevalskoj povorci kojom se, tradicionalno, poslednjeg dana kruniše festival Dani Brazila.

Prijava za radionice vrši se popunjavanjem upitnika na stranici - Prijava Samba udaraljke - 

Promocija Dana Brazila na EXIT festivalu

I ove godine EXIT festival biće prilika da se predstavi sigurno jedan od najzapaženijih festivala u Novom Sadu ove godine - Dana Brazila - novosadski samba karneval!

Svakog dana EXIT festivala biće predstavljene radionice samba udaraljki, samba plesa i kapuere koje su neizostavni deo Dana Brazila koji će po šesti put obale Dunava pretvoriti u Kopakabanu! Ove godine festival će se održati od 14. do 16. avgusta na najatraktivnijim novosadskim lokacijama Petrovaradinskoj tvrđavi, plaži Štrand i Trgu slobode.

Pored radionica, muzičkog programa i nezaboravnih druženja Novi Sad će ovom prilikom ugostiti Bloco X najveću Evropsku samba atrakciju koja okuplja najbolje sambiste iz cele Evrope a koji će učestvovati u velikoj internacionalnoj samba karnevalskoj povorci poslednjeg dana festivala.